Noord-Korea vuurt opnieuw raket af: "Dit tuig had Alaska kunnen treffen"

Noord-Korea heeft "met succes" een intercontinentale raket of langeafstandsraket afgevuurd. De bekendmaking gebeurde op de staatstelevisie. Pyongyang vuurde het tuig af vanuit een gebied vlak bij de grens met China. De raket kwam uiteindelijk in Japanse territoriale wateren terecht. "Deze raket had Alaska kunnen treffen", zegt een expert.

De "historische" test van een raket Hwasong-14 gebeurde onder toezicht van de Noord-Koreraanse leider Kim Jong-Un, zo kondigde een presentatrice op de Noord-Koreaanse televisie aan. De staatstelevisie zei ook dat de test succesvol was en het geplande doel in zee bereikte. De raket zou een hoogte bereikt hebben van 2.802 meter, over een afstand van 933 kilometer.

Volgens de Amerikanen had de raket een veel groter bereik dan de tuigen die eerder al de lucht werden ingestuurd - Pyongyang vuurde intussen al haar elfde raket af. Volgens expert David Wright had het tuig - "indien de informatie klopt" - een maximaal bereik van liefst 6.700 kilometer. "De raket had dus Alaska kunnen treffen", concludeert hij. "De Verenigde Staten of Hawaï hadden de Noord-Koreanen met deze lancering dus niet kunnen bereiken." Met een intercontinentale raket kan een afstand van meer dan 5.500 kilometer overbrugd worden.

"Noord-Korea is een grote nucleaire macht, die in het bezit is van een erg krachtige ICBM (langeafstandsraket, red.) die overal ter wereld kan toeslaan", luidde het nog op de staatstelevisie. "Het succes van de ICBM is een grote doorbraak in de geschiedenis van onze republiek." De televisie zond ook beelden uit van het document waarin de opdracht werd gegeven voor de lancering. Die documenten werden door Kim Jong-Un met de hand geschreven. (lees hieronder verder)

De Japanse premier Shinzo Abe heeft de lancering alvast veroordeeld. "Deze raketlancering duidt op toenemende bedreigingen", aldus Abe. "Dit betekent opnieuw dat Pyongyang de waarschuwingen van de internationale gemeenschap blijft negeren."

Het Amerikaanse leger heeft intussen de lancering bevestigd. Volgens de VS, dat net vandaag haar onafhankelijkheid viert, kwam de raket in de Japanse Zee terecht. "We blijven de acties van Noord-Korea van nabij opvolgen", aldus de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio.

"Heeft hij niets beters te doen?"

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd. "Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft die gast niets beters te doen in zijn leven?", vroeg hij zich af op Twitter. "Het is moeilijk te geloven dat Zuid-Korea en Japan dit nog langer kunnen tolereren. Misschien zal China met een groots gebaar voor eens en voor altijd een einde maken aan deze onzin!", klonk het.

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd.

Een tv-scherm in Japan laat de baan van de raket zien die Noord-Korea afvuurde en die in de Japanse Zee terecht kwam.
epa Een tv-scherm in Japan laat de baan van de raket zien die Noord-Korea afvuurde en die in de Japanse Zee terecht kwam.

Rusland en China dringen er bij Noord-Korea op aan een moratorium te installeren op nucleaire testen en het lanceren van ballistische raketten. De Verenigde Staten verzoeken ze om de militaire oefeningen te staken om de spanningen op het schiereiland te verlichten.

De Russische president Vladimir Poetin ontving vandaag de Chinese president Xi Jinping in het Kremlin in Moskou. Achteraf werd een gezamenlijke mededeling verspreid met een oproep "aan alle betrokken partijen tot terughoudendheid en het afzien van provocerende handelingen en oorlogsretoriek".

De twee leiders kwamen overeen om een initiatief te nemen om het Noord-Koreaanse wapenprogramma te stoppen, en vrede te bewerkstelligen. "Onze wederzijdse prioriteiten zijn een uitgebreide oplossing voor de problemen van het Koreaans Schiereiland, om blijvende vrede en stabiliteit in Noordoost-Azië te verzekeren", zei Poetin volgens het Russische persagentschap TASS.

China en Rusland staan het dichtst bij het zeer geïsoleerd regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

reuters