Noord-Korea voert zesde kernproef uit: "Test met waterstofbom groot succes"

Zuid-Korea: "Krachtiger dan bom op Nagasaki"

AFP
Noord-Korea heeft vanochtend een zesde kernproef uitgevoerd, met een zware aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter tot gevolg. Pyongyang heeft intussen officieel bekendgemaakt dat de test "een groot succes was" en dat de waterstofbom op een raket geplaatst kan worden. Volgens de officiële omroep heeft Zuid-Korea zijn veiligheidsraad samengeroepen.

Nadat Noord-Korea de kernproef een groot succes noemde, voegde de regering eraan toe dat de bom op langeafstandsraketten geplaatst kan worden. Het gaat om de zwaarste Noord-Koreaanse kernproef tot nog toe. De vorige test bracht een beving van 5,3 op de schaal van Richter teweeg. De ontploffing had volgens de regering van buurland Zuid-Korea een kracht van ongeveer 100 kiloton, wat voldoende is om een hele stad van de kaart te vegen. Ter vergelijking, de bom die de Verenigde Staten op Nagasaki dropten in augustus 1945 had een kracht van ongeveer 20 kiloton. Toen kwamen ongeveer 70.000 mensen om het leven. 

"Wij bevestigen in naam van de regering dat Noord-Korea een nucleaire test heeft uitgevoerd", verklaarde de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono aan Japanse journalisten.  De aardbeving vond plaats rond 05.30 uur onze tijd bij de nucleaire testlocatie Punggye-ri. Acht minuten later hebben wetenschappers van het USGS een tweede beving geregistreerd. Dit zou wijzen op de instorting van een tunnel in de Noord-Koreaanse mijn na de nucleaire test. 

Dat het om een erg stevige ontploffing ging, bevestigen de inwoners van Vladivostok. Op social media hebben Russen in het zuid-westen van het land gemeld dat ze de bevingen als gevolg van de test gevoeld hebben.

Reacties buurlanden

Meteen na het nieuws van de ontploffing heeft buurland Zuid-Korea zijn veiligheidsraad bijeengeroepen. De regering liet weten dat het zijn alarmniveau heeft opgetrokken en dat het zijn nucleaire crisisteam heeft ingeschakeld. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In vraagt ook de "zwaarste straf" en nieuwe sancties voor Noord-Korea. Moon vroeg "alle diplomatieke sancties, en vooral die van de VN-Veiligheidsraad, voor de volledige isolatie van Noord-Korea", zegt de raadgever van de president, Chung Eui-Yong, na de vergadering met de nationale veiligheidsraad van het land.

"De president heeft opgedragen samen te werken met de internationale gemeenschap om de zwaarst mogelijke straf te vinden", voegt Chung daar aan toe. Zuid-Korea gaat nu overleggen over de ontplooiing van de "zwaarste actieve strategieën van het Amerikaanse leger".

De Taiwanese president Tsai Ing-wen riep het nationale ministerie van Defensie en de nationale veiligheidsraad samen voor een uitzonderlijke vergadering. 

China heeft Noord-Korea gemaand te stoppen met zijn "foute'' acties en zich te houden aan resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de verklaring veroordeelt China de acties van Noord-Korea met klem. 

Verenigde Staten: "Bedreigend en gevaarlijk"
"De woorden en daden van Noord-Korea blijven bedreigend en gevaarlijk voor de Verenigde Staten", tweet de Amerikaanse president Donald Trump. Hij haalt ook uit naar China: "Noord-Korea is een schurkenstaat dat een grote dreiging en vernedering is geworden voor China, dat probeert te helpen maar zonder succes."

Frankrijk: "Stevige reactie nodig"
De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de internationale gemeenschap "stevig moet reageren op de nieuwe provocatie van Noord-Korea". "De president van de republiek roept de leden van de VN Veiligheidsraad op om zo snel mogelijk te reageren op deze nieuwe overtreding van de internationale wetten door Noord-Korea", zegt het Elysée.

Noord-Korea moet volgens Macron "terug op het pad van dialoog worden gebracht" en "naar een volledige, controleerbare en onomkeerbare ontmanteling van hun nucleair programma worden geleid."

Rusland: "Erg bezorgd"
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten "erg bezorgd te zijn" over de nucleaire test van Noord-Korea. Nog volgens het ministerie was de test "een verzet tegen de internationale wetten". Rusland keurt de actie van Noord-Korea dan ook volledig af. Buitenlandse Zaken vraagt ook aan de betrokken partijen om "opnieuw rond de tafel te gaan zitten, omdat enkel zo de problemen op het Koreaanse schiereiland kunnen opgelost worden", maar voegt er ook aan toe om "kalm te blijven en zich te onthouden van elke actie die kan leiden tot een nieuwe escalatie".

Japan voert onderzoek 
Japan analyseert op dit moment nog de gegevens van de nucleaire test. "Aangezien de beving de hevigste was die we na zo'n test hebben gemeten, kunnen we niet uitsluiten dat het inderdaad om een waterstofbom gaat. Maar we voeren op dit moment nog een onderzoek."

IAEA: "Extreem betreurenswaardig"
De nucleaire test die Noord-Korea heeft uitgevoerd is een "extreem betreurenswaardige" daad met "volledig misprijzen" voor de internationale regels. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), Yukiya Amano, gezegd in een mededeling.

De Chinese president Xi Jinping.
reuters De Chinese president Xi Jinping.
ap

Beving enkele uren na bekendmaking van nieuwe waterstofbom

De berichten komen enkele uren nadat Noord-Korea had bekendgemaakt, dat de leider Kim Jong-Un een waterstofbom had geïnspecteerd die op een nieuwe soort intercontinentale raket kan worden gemonteerd.Officiële foto's tonen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op bezoek bij de fabriek voor nucleaire wapens. Tijdens zijn bezoek loofde hij de technologische doorbraak. Hij is "trots op de onbedwingbare kracht van de Noord-Koreaanse strijdkrachten". Volgens het officiële persagentschap zou de springkracht van het nieuwe wapen kunnen variëren van tien kiloton tot meerdere honderden kiloton. De beweringen zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De springkracht van een waterstofbom is vele malen groter dan die van een "normale" atoombom.

Escalerende situatie
Als reactie op de aankondiging van de nieuwe waterstofbom hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe vanochtend in een telefonisch onderhoud afgesproken om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. "We zijn het er volledig over eens dat we nauwgezet met elkaar en met Zuid-Korea moeten afstemmen en nauw moeten samenwerken met de internationale gemeenschap, om de druk op Noord-Korea te verhogen en het land te dwingen zijn beleid te wijzigen", aldus Abe. Het was het derde telefoongesprek tussen Abe en Trump sinds Pyongyang dinsdag een raket afvuurde die over Japan vloog.

Vorige maand waarschuwde Trump dat Noord-Korea rekening moest houden met "vuur en woede'' als het door zou gaan met zijn nucleaire programma.

Kim Jong-Un inspecteert de nieuwe waterstofbom op een onbekende locatie.
afp Kim Jong-Un inspecteert de nieuwe waterstofbom op een onbekende locatie.61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain De Wilde

  Waarom blijven die zeveren er valt daar niets te rapen anders vondt je noord-korea niets meer

 • Daniel Patteet

  Dit kan wel eens écht verkeerd aflopen...Roep er maar niet op want een kernoorlog...daar zit heus niemand op te wachten..zelfs Noord-Korea niet...Wat voor wereld hebben wij teweeggebracht?

 • Frits Vandenberge

  Vreemd toch dat plotse rumoer over Noord-Korea. Ze doen al meer dan 10 jaar kernproeven. Volgens internationale geleerden zouden ze ondertussen al minstens 60 kernkoppen hebben.

 • Sven Goderis

  Trump tijd voor actie go!!!

 • ruku nakamura

  Ik stel de vraag waarom nu plots waneer trump aan de macht is noord korea zo raar doet 、noord korea is perfect voor de amerikaanse wapen industrie .