Noord-Korea verbreekt alle communicatie met Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
AP De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
Noord-Korea gaat vandaag alle communicatiekanalen, in het bijzonder de militaire, met "vijand" Zuid-Korea doorknippen. Dat meldt het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. 

Noord-Korea sluit volgens KCNA alle communicatielijnen met het zuiden, waaronder een hotline tussen leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. 

Noord-Korea had eerder gezegd dat het het verbindingsbureau tussen beide landen, gevestigd in de grensstad Kaesong, zou sluiten. Een communicatiekanaal dat door de strijdkrachten aan beide zijden wordt gebruikt, gaat ook op zwart.

Deze communicatiekanalen werden in 2018 opgericht nadat Kim en Moon binnen enkele maanden verschillende topontmoetingen hielden.

Pamfletten

De beslissing komt er nadat eind vorige maand anti-Pyongyangpamfletten vanuit Zuid-Korea met ballonnen over de grens werden gestuurd door een groep Noord-Koreaanse overlopers en Zuid-Koreaanse activisten. Het ging om zowat 500.000 exemplaren waarin kritiek werd geuit op de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Daarnaast zouden de Zuid-Koreaanse autoriteiten volgens het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA van plan zijn om “vijandige handelingen” tegen Noord-Korea uit te voeren.

Noord-Koreanen demonstreren tegen Zuid-Korea en de Noord-Koreaanse overlopers" in Kaesong, Noord-Korea.
via REUTERS Noord-Koreanen demonstreren tegen Zuid-Korea en de Noord-Koreaanse overlopers" in Kaesong, Noord-Korea.