Noord-Korea stuurt 'hooggeplaatste' delegatie naar Winterspelen

De Noord-Koreaanse delegatieleider Ri Son-gwon (rechts) en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Cho Myoung-gyon schudden elkaar de hand aan de onderhandelingstafel.
Photo News De Noord-Koreaanse delegatieleider Ri Son-gwon (rechts) en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Cho Myoung-gyon schudden elkaar de hand aan de onderhandelingstafel.
Noord-Korea zal een "hooggeplaatste" delegatie naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in februari sturen. Dat maakten de Noord-Koreaanse onderhandelaars bij de gesprekken met Zuid-Korea in de grensplaats Panmunjeom bekend. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap .

De gesprekken vinden plaats in grensdorp Panmunjeom. Beide landen raakten het eens over de ontmoeting na een verrassend vredesaanbod van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim verklaarde op nieuwjaarsdag dat hij een delegatie wou sturen naar de Olympische Spelen van 9 tot 25 februari in Pyongyang.

De Zuid-Koreaanse minister voor Eenwording, Cho Myong-gyon liet vlak voor de ontmoeting weten kalm het gesprek aan te gaan en de zaken niet te overhaasten. "Vandaag zullen we de dialoog aangaan om deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en de Paralympische Spelen te bespreken, evenals de verbetering van de inter-Koreaanse relaties.''

Noord-Korea stelde ook voor om een groep fans te sturen voor de Spelen, een kunstenaarsgroep en een demonstratieteam taekwondo. De Zuid-Koreaanse onderhandelaars stelden op hun beurt gesprekken over humanitaire kwesties voor.

Familiehereniging

De Zuid-Koreaanse onderhandelaars stelden op hun beurt gesprekken over humanitaire kwesties voor. De organisaties van het Rode Kruis van beide landen zouden weer kunnen praten over nieuwe herenigingen van Koreaanse families die van elkaar gescheiden leven. De delegatie werd vlak voor de gedemilitariseerde zone opgewacht door een aantal opgetogen Zuid-Koreanen. Ze zwaaiden met vlaggen, waaronder die van een herenigd Korea.

Het is sinds december 2015 dat de twee Koreaanse landen weer officieel het gesprek aanknopen.

De deelname van de Noord-Koreanen aan de Winterspelen die in februari in Peyongchang gehouden worden, zal de veiligheid van de Spelen gevoelig doen toenemen aangezien de kans op een aanval vanuit het noorden dan gevoelig verkleint.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Op termijn is de enige goede oplossing een hereniging. Als het in Duitsland kon dan kan het daar ook.

 • Marc Baeyens

  De tactiek van Trump wérkt. Kim Jong-Oen begrijpt blijkbaar dat hij de wereld niet eeuwig kan blijven chanteren alsof het allemaal zijn onderdanen waren.

 • William Himpe

  Dat men die Noord Koreanen maar uit voorzorg goed onderzoekt naar biologische en chemische wapen. Zijn niet te vertrouwen. Misschien zijn ze zelf drager van een dodelijk virus. Vooral wanneer ze bij vluchtenden uit het land sporen van antrax ge vonden hebben. Niet goedgelovig zijn !!!!

 • Jan Van Boterdael

  En wat zegt het IOC?Of gaat Noord-Korea voortaan de olympische agenda bepalen?

 • Silvy Broux

  Goed dat ze tot zulke overeenkomst komen het werd tijd dat het ginder eens d goede kant opgaat