Noord-Korea stelt "vernietigende" waterstofbom voor

reuters
Noord-Koreaanse nucleaire wetenschappers hebben volgens het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA een nieuwe waterstofbom gebouwd, die met intercontinentale raketten afgevuurd kan worden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft vandaag tijdens een bezoek aan een fabriek voor nucleaire wapens de technologische doorbraak geloofd. Hij is "trots op de onbedwingbare kracht van de Noord-Koreaanse strijdkrachten". Op de foto's is Kim Jong Un te zien met de vermoedelijke kernkop. 

Volgens de officiële bron zou de springkracht van het nieuwe wapen kunnen variëren van tien kiloton tot meerdere honderden kiloton. De beweringen zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De springkracht van een waterstofbom is vele malen groter dan die van een "normale" atoombom.

Alle onderdelen van de bom zouden daarenboven volgens het persagentschap van Noord-Koreaanse makelij zijn. Noord-Korea is met andere woorden niet van andere landen afhankelijk om nog veel meer van deze bommen te bouwen. 

In januari 2016 had Pyongyang al eens gezegd dat ze tests hadden uitgevoerd met een waterstofbom, maar experts betwijfelden dat toen.

(lees verder onder de foto)

reuters

Reactie Witte Huis en Japan

Ondertussen hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe als reactie vanochtend in een telefonisch onderhoud afgesproken om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. 

"We zijn het er volledig over eens dat we nauwgezet met elkaar en met Zuid-Korea moeten afstemmen en nauw moeten samenwerken met de internationale gemeenschap, om de druk op Noord-Korea te verhogen en het land te dwingen zijn beleid te wijzigen", aldus Abe.

Het was het derde telefoongesprek tussen Abe en Trump sinds Pyongyang dinsdag een raket afvuurde die over Japan vloog.

reuters8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hasso Naciye

  Respect voor noord Korea .

 • Ed Sullivan

  Plots kunnen ze het zogezegd allemaal zelf ontwikkelen. Ze hebben daar amper het wiel ontdekt. Ik geloof er niks van. Volgens mij gewoon gekocht op de zwarte markt. Maar ze hebben het wel en zijn bereid om het te gebruiken dus oppassen!

 • Jan Maarten

  Daat staat de VS dan met hun alles vernietigende leger, Kim Jung heeft hen schaakmat gezet. Wat nog maar eens aantoont dat bruut geweld niet alles kan oplossen en landen dichter naar elkaar en niet uit elkaar moeten groeien. Obama had dat begrepen, maar Trump nog steeds niet blijkbaar.

 • Eleni Meeus

  Als iedereen nu gewoon Noord Korea negeert en geen aandacht geeft aan dat gedrag, zou de lol er dan niet af gaan ? Beetje opvoeding : slecht gedrag geen aandacht en goed gedrag belonen.

 • Raf C

  Gaan ze die Oen niet stoppen? Altijd maar veroordelen en met sancties zwaaien, dat lost niets op. Er zijn hardere maatregelen nodig.