Noord-Korea schiet op luidspreker Zuid-Korea: leger in opperste staat van paraatheid

Een Zuid-Koreaanse soldaat bij de grens met Noord-Korea.
REUTERS Een Zuid-Koreaanse soldaat bij de grens met Noord-Korea.
Noord-Korea heeft vandaag het vuur geopend op aartsvijand Zuid-Korea, waarop de artillerie-eenheden van Zuid-Korea hebben teruggeschoten. Het doelwit was waarschijnlijk een luidspreker waarmee het zuiden sinds kort weer propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Noord-Korea had al gedreigd met een aanval op de speakers.

Een granaat uit Noord-Korea is in het noordwesten van het buurland ingeslagen. Dat deelt defensie in Seoel mee. Zuid-Korea heeft volgens zijn staatspersbureau Yonhap teruggeschoten, waarna er geen reactie uit Noord-Korea is gekomen. Eerder meldde Yonhap dat Zuid-Korea niet had geschoten, later bleek dat als reactie wel meerdere schoten werden gelost.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft de legertop opgedragen "stevig te reageren'' op de provocaties, zei een woordvoerder. "Ons leger heeft de aandacht nog meer op Noord-Korea gericht en houdt de bewegingen van de Noord-Koreaanse strijdkrachten scherp in de gaten'', zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Het leger is in opperste staat van paraatheid.

Het projectiel belandde in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Seoul. Burgers moesten hun huizen verlaten, meldde Yonhap. De schotenwisseling was de eerste sinds oktober vorig jaar, toen soldaten van Noord-Korea de grens naderden en weigerden te vertrekken toen Zuid-Korea waarschuwingsschoten loste. Het noorden schoot daarop terug. Slachtoffers vielen er niet.

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.

Zuid-Korea had onlangs de tegen Noord-Korea gerichte propaganda-mededelingen na elf jaar weer hervat. Aanleiding vormde de verwonding van twee Zuid-Koreaanse soldaten door landmijnen, die Noord-Korea langs de zuidkant van de gedemilitariseerde zone zou aangebracht hebben. Noord-Korea dreigde vervolgens met de beschieting van de luidsprekerinstallaties. De luidspreker zou niet zijn beschadigd.

AP
EPA