Noord-Korea pakt Amerikaanse burger op

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
Noord-Korea heeft een Amerikaans burger opgepakt. Het officiële persagentschap KCNA meldt in een communiqué dat de 24-jarige jongeman zich bij aankomst in het land op 10 april tijdens de douaneformaliteiten schuldig heeft gemaakt aan "onbezonnen gedrag".

Volgens het persagentschap blijft Matthew Todd Miller voorlopig opgesloten en loopt er een onderzoek naar de jongeman. Miller beschikte, aldus KCNA, bij zijn aankomst over een toeristenvisum, dat hij ter plaatse zou hebben verscheurd, roepend dat "hij asiel zou aanvragen" in Noord-Korea. Ook zou de man hebben gezegd dat hij Noord-Korea "had uitgekozen als toevluchtsoord".

Het feit dat er tussen het incident en de communicatie twee weken tussen zit, doet vermoeden dat er een link is met het huidige bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Zuid-Korea.

De Verenigde Staten hebben geen diplomatieke banden met Noord-Korea en laten zich door de Zweedse ambassade vertegenwoordigen in de zaak.

Noord-Korea houdt overigens nog een andere Amerikaanse burger vast. Kenneth Bae, van Koreaanse afkomst, werd door een Noord-Koreaanse rechtbank omschreven een evangelische missionaris. De man werd in november 2012 opgepakt en ervan beschuldigd de Noord-Koreaanse regering te hebben willen omverwerpen. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid.