Noord-Korea ontkent betrokkenheid bij hacking Sony Pictures

De filmstudio's van Sony in Culver City, Californië.
REUTERS De filmstudio's van Sony in Culver City, Californië.
Het communistische regime in Noord-Korea heeft ontkend dat het achter de hacking van Hollywoodstudio Sony Pictures zit. De Noord-Koreaanse Nationale Verdedigingscommissie wijst naar buurland Zuid-Korea, dat "het verhaal over Noord-Korea's betrokkenheid" verspreid zou hebben.

Zuid-Korea zou daarin samengewerkt hebben met de Verenigde Staten. Pyongyang zegt helemaal niet te weten "waar in Amerika Sony Pictures zich bevindt en vanwege welk kwaad het doel zou moeten zijn voor een aanval", klinkt het in een reactie van het belangrijkste besluitvormende orgaan in de staatsmedia.

Bij de hacking van de filmstudio werden niet alleen recente films ontvreemd, maar ook loonlijsten. Sindsdien wordt erover gespeculeerd dat Noord-Korea hiervoor verantwoordelijk is.

Het regime had zware kritiek op 'The Interview', een komedie van de studio. De film gaat over twee tv-journalisten die een interview verkregen hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en van de CIA de opdracht krijgen hem te vermoorden. Het financiële persbureau berichtte dat in het virus een tekst in het Koreaans aangetroffen werd. Bovendien zou de aanval vergelijkbaar zijn met de hacking van Zuid-Koreaanse banken en media in mei 2013.