Noord-Korea laat opnieuw propaganda door luidsprekers schallen

PHOTO_NEWS
Noord-Koreaanse militairen hebben volgens Zuid-Koreaanse bronnen hun propagandaluidspreker aan de gemeenschappelijke grens opnieuw opgestart. Noord-Korea reageert zo op de nieuwe propaganda-uitzendingen die Zuid-Korea via zijn geluidssysteem richting de vijand in het noorden zendt. Aan de "oostelijke frontlijn" zendt het Noord-Koreaanse Volksleger opnieuw propagandaboodschappen uit tegen het zuiden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Wat er precies wordt omgeroepen, is echter niet geweten.

Deze wederzijdse propagande-uitzendingen zijn een vorm van "psychologische oorlogsvoering" die beide landen echter niet meer toepasten sinds 2004, toen er een toenadering kwam tussen de gezworen vijanden.

Een week geleden begon Zuid-Korea echter opnieuw langs de gedemilitariseerde zone ideologische leuzen de ether in te sturen nadat twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond raakten toen een vermoedelijke Noord-Koreaanse mijnen ontploften. Zuid-Korea beschuldigt zijn noordelijke buur ervan die mijnen in de gedemilitariseerde zone geplaatst te hebben. Maar het communistische regime in Pyongyang ontkent dat. De Noord-Koreanen dreigen er bovendien mee om het Zuid-Koreaanse geluidssysteem te beschieten.

De spanning tussen de beide Korea's is weer te snijden nu Zuid-Korea en de VS gestart zijn met hun jaarlijkse militaire oefening. Zoals elk jaar protesteerde Noord-Korea hevig tegen deze twaalfdaagse oefening en dreigt het communistische land met "genadeloze aanvallen" tegen de VS en Zuid-Korea.