Noord-Korea houdt militair défilé zonder langeafstandsraketten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woonde de ceremonie op het Kim Il Sung-plein bij samen met Li Zhanshu, stafchef van de Chinese president.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woonde de ceremonie op het Kim Il Sung-plein bij samen met Li Zhanshu, stafchef van de Chinese president.
Noord-Korea heeft vandaag een militair défilé georganiseerd om de zeventigste verjaardag van het land te vieren. Daarbij werden geen intercontinentale raket of langeafstandsraketten (ICBM) getoond. Die laatste leverden het land al talloze internationale sancties op.

De parade vond vanochtend lokale tijd plaats in het centrum van de hoofdstad Pyongyang. Waarnemers waren nieuwsgierig of het land daarbij langeafstandsraketten zouden tonen, maar Noord-Korea deed dat dus niet. Er waren enkel korteafstandsraketten te zien.

Het land lanceerde in het verleden al verschillende langeafstandsraketten, tot groot ongenoegen van de internationale gemeenschap. Officieel is Pyongyang eerder dit jaar gestopt met kernproeven en tests met raketten, onder meer omdat het kernwapenprogramma volgens leider Kim Jong-un af is. In juni beloofde de dictator de nucleaire wapens te ontmantelen, na een historische ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore.

Noord-Korea ontstond op 9 september 1948. Op dat moment was Korea al drie jaar opgesplitst in een zuidelijke en noordelijke helft nadat de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was beëindigd.

Trump looft Kim

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea geprezen voor zijn militaire defilé zonder ballistische raketten. "Noord-Korea heeft net zijn parade gehouden, voor 70-jarig bestaan, zonder gebruikelijk vertoon van kernraketten", tweette Trump. Hij dankte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "We zullen allebei bewijzen dat iedereen ongelijk had! Er gaat niets boven een goede dialoog tussen twee mensen die elkaar mogen! "

REUTERS
EPA
EPA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  Als er vrede zal komen tussen tussen Zuid en Noord-Korea zal het niet aan Trump liggen. Integendeel met zijn blijvende sancties. Alleen Kim heeft het in zijn eigen handen voor een betere verstandhouding, communicatie en stabiliteit met Zuid-Korea.

 • wim CLAES

  wie zegt dat dit geen reusachtige thermosflessen op vrachtwagens waren? Ik zie ze niet in staat om een deftige raket in elkaar te flansen.ze hebben geen von braun zoals de usa destijds.

 • Ronald Beintema

  Het komt wel goed tussen Noord- en Zuid Korea......dankzij Donald Trump!!!!!

 • Jonathan Wouters

  Waar Trump zijn medaille? Zijn nobelprijs voor de vrede?