Noord-Korea haalt verrassend scherp uit naar China

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (L), de Chinese president Xi Jinping (R).
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (L), de Chinese president Xi Jinping (R).
Noord-Korea heeft via de staatsmedia verrassend scherp uitgehaald naar bondgenoot China. Aanleiding vormen vooral commentaren in het Chinese Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de communistische partij, en de Engelstalige versie ervan, de Global Times, waarin de Noord-Koreaanse toegang tot atoomwapens wordt beschouwd als een bedreiging van de Chinese veiligheidsbelangen.

"China moet niet langer de grenzen aan het geduld van Noord-Korea aftasten", klinkt het in een gisterenavond gepubliceerd commentaar van het persagentschap Korean Central News Agency (KCNA). China zou beter nadenken over "ernstige gevolgen".

In het commentaar, die aan geen officiële instantie werd toegedicht, verdedigde de auteur de productie van kernwapens door Pyongyang. En daar moet niet aan geraakt worden, Noord-Korea "zal niet bedelen om de vriendschap met China staande te houden".

Dialoog

De Chinese regering reageerde ontwijkend op de kritiek. "China blijft achter de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland staan", zei woordvoerder Geng Shuang van Buitenlandse Zaken vandaag in Peking. Het geschil over het atoomprogramma van Noord-Korea moet door dialoog opgelost worden.

De betrekkingen tussen beide landen worden momenteel slechter dan ooit tevoren beschouwd. Naar buiten toe handhaaft Peking wel de diplomatieke taal, maar in werkelijkheid en onder Chinese deskundigen is de historische vriendschap een achterhaald overblijfsel uit de Koude Oorlog.

De Chinese president Xi Jinping met de Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Chinese president Xi Jinping met de Amerikaanse president Donald Trump.