Noord-Korea gaat kerncentrale sluiten en inspecteurs toelaten

President Zuid-Korea: "Kernwapenvrij schiereiland niet langer een verre wensdroom

Journalisten kijken op een groot scherm naar de toespraak van Kim Jong-un.
AP Journalisten kijken op een groot scherm naar de toespraak van Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land toe te laten. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in woensdag. Onduidelijk is wel wanneer de ontmanteling zal plaatsvinden en hoe die precies zal gebeuren. Evenmin duidelijk is wat Kim in ruil verwacht.

Na afloop van de tweede onderhandelingsronde op de drie dagen durende top in de Noord-Koreanse hoofdstad Pyongyang deelden Kim en Moon ook mee dat Kim Seoel "snel" zal bezoeken. Beide landen gaan daarnaast proberen om samen de Olympische Spelen in 2032 binnen te halen, zei Moon.

Eerder ondertekenden beide leiders een gezamenlijke verklaring. Aansluitend ondertekenden ook de twee ministeries van Defensie een akkoord om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

lees verder onder de foto:

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) heeft beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land te laten. Dat zegt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (links).
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) heeft beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land te laten. Dat zegt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (links).

In het complex van Yongyon staan een kernreactor en een opwerkingsfabriek waar plutonium kan aangemaakt worden voor kernwapens. Ook staat er een fabriek voor de verrijking van uranium, dat eveneens voor kernwapens kan gebruikt worden.

Moon zei dat een kernwapenvrij schiereiland niet langer een verre wensdroom is. Beide leiders verklaarden dat ze hun inspanningen gaan opvoeren om het Koreaanse schiereiland van kernwapens te ontdoen.

Bereidheid tot denuclearisatie

Kim en Moon hadden eerder hun tweede onderhandelingsronde beëindigd over nucleaire ontwapening, een duurzame vredesoplossing en een verbetering van de inter-Koreaanse betrekkingen. Na de eerste onderhandelingsronde een dag eerder in het hoofdkwartier van de Arbeiderspartij vond de tweede ronde woensdag plaats in het gastenverblijf van de staat in Paekhawon, waar Moon overnacht.

Het is al de derde Koreaanse top dit jaar en de eerste tussen Moon en Kim in Pyongyang. De Zuid-Koreaanse president wil de vastgelopen onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS weer op gang brengen. Kim bevestigde al meermaals zijn bereidheid om te "denucleariseren". Maar nog steeds is onduidelijk hoe en wanneer die nucleaire ontmanteling zal plaatsvinden en wat Kim als tegenprestatie van de VS verwacht.

Een Zuid-Koreaan kijkt naar beelden van de top in Pyongyang.
EPA Een Zuid-Koreaan kijkt naar beelden van de top in Pyongyang.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt "erg opgewonden" te zijn over het akkoord tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Dat liet hij vandaag weten via Twitter.

"Kim Jong-Un stemde ermee in om nucleaire inspecties toe te laten, behoudens definitieve onderhandelingen, en om een testsite en lanceerplatform permanent te ontmantelen in de aanwezigheid van internationale experts", aldus Trump. "Noord- en Zuid-Korea zullen zich ook samen kandidaat stellen om de Olympische Spelen van 2032 te organiseren. Zeer spannend!", voegde hij eraan toe.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  Zeiden ze een paar maanden geleden niet exact hetzelfde toen Trump op bezoek was? Eerst zien, dan geloven.

 • Silvy Broux

  Dank u Trump maar... Zo'n dictator als Kim ik hoop dat hij dit echt meent... Afwachten is de boodschap

 • Marc Baeyens

  Als dat waar is, dank zij Trump.

 • Jules Steenwinckel

  Eerst zien en dan geloven .

 • Heidi Nackaerts

  Dank u, president Trump !