Noord-Korea bouwt mysterieuze kunstmatige eilanden in Gele Zee

Google Earth
Satellietbeelden suggereren dat Kim Jong-un bezig is met een geheime operatie in de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China. Volgens specialisten wijst alles erop dat hij op zeker vijf eilanden militaire installaties aan het bouwen is, die gebruikt kunnen worden om raketten te lanceren.

De eilanden - waarvan een aantal helemaal kunstmatig is aangelegd - liggen vlak bij de stad Sohae, een van de belangrijkste plaatsen voor het ontwikkelen en testen van raketten, op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Pyongyang. Ze doen denken aan de eilanden die China bouwde in de Zuid-Chinese Zee voor de kusten van Maleisië, de Filipijnen, Taiwan, Brunei en Vietnam.

Op beelden van Google Earth is duidelijk te zien dat er de afgelopen jaren werken werden uitgevoerd. Op de eilanden zijn vormen te onderscheiden die doen denken aan een lanceerbaan voor raketten, ondergrondse silo's en observatieposten. Die laatste worden graag door de Koreaanse leider gebruikt om de constructie en werking van militaire installaties in de gaten te houden.

Trucks
De eilanden hebben verschillende groottes en vormen, met brede wegen die trucks aankunnen die raketten vervoeren. Die leiden naar bleke rechthoekige gebieden, die kunnen wijzen op warmte-resistent cement, ideaal voor het lanceren van intercontinentale ballistische raketten, van het soort dat ontwikkeld wordt in Sohae.

Google Earth

Dat Noord-Korea lanceerbases bouwt voor de kust is ongewoon, want die liggen er traditioneel in de bergen. Ze zouden wel ideaal zijn om luchtafweer te bouwen voor projectielen die van schepen of vliegtuigen komen.

Observatietorens
"Aanvankelijk waren we niet zeker waarvoor de eilanden dienden", vertelt Ryan Barenklau, hoofd van het informatiebureau Strategic Sentinel, aan de LA Times. "Voor militaire doeleinden of iets anders? Maar toen we de observatietorens zagen verschijnen, wisten we hoe laat het was."

Olie
Hetzelfde verhaal bij Noord-Korea-expert Leonid Petrov. Die dacht eerst aan eilanden voor de ontginning van olie, die rijkelijk aanwezig is in de Gele Zee, of om de visserij uit te bouwen of onder controle te houden. Maar ook hij is gealarmeerd door de observatieplatformen.

"De Noord-Koreanen bouwen min of meer alles met een dubbel doel", aldus Steve Sin, een onderzoeker die zich bezighoudt met onconventionele wapens en technologieën aan de universiteit van het Amerikaanse Maryland. "Als de eilanden inderdaad dienen voor het lanceren van raketten, denk ik wel dat het eerder korteafstandsraketten zullen zijn, zoals KN-02 en Scuds. Die zijn makkelijker te transporteren en op de eilanden te krijgen en te stockeren."