Noord-Korea bevestigt proef met waterstofbom

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
REUTERS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
Noord-Korea heeft een geslaagde test uitgevoerd met een waterstofbom. Dat heeft het communistische regime in het Aziatische land vannacht aangekondigd, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. China, Zuid-Korea en Japan hadden eerder op de dag aangekondigd dat een aardbeving in Noord-Korea mogelijk veroorzaakt werd door een nucleaire test.

"De eerste test met een waterstofbom van de Republiek is met succes uitgevoerd om 10.00 uur (02.30 uur Belgische tijd) op 6 januari 2016, op basis van de strategische bepalingen van de Arbeiderspartij" die aan de macht is, zo verklaarde de Noord-Koreaanse staatszender.

Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal zijn land het kernprogramma blijven voortzetten om zich tegen de vijandige houding van de Verenigde Staten te wapenen. Hij voegde eraan toe dat hij de kernwapens niet zal inzetten zolang de souvereiniteit van het land niet wordt geschonden.

Twijfel

Het Witte Huis laat weten dat het niet kan bevestigen of het weldegelijk om een test met een waterstofbom gaat, maar zegt in een mededeling dat het elke overtreding van eender welke VN-resolutie veroordeelt. Verder belooft het Witte Huis dat "de Verenigde Staten zoals altijd bondgenoten in de regio zal beschermen en verdedigen" en gepast zal reageren op "elke en alle provocaties van Noord-Korea." 

De veiligheidsdienst van buurland Zuid-Korea twijfelt of het om een waterstofbom gaat. Het meteorologisch instituut van Zuid-Korea laat onafhankelijk weten dat het "geen radioactiviteit heeft gemeten na de test van Noord-Korea." Tevreden zijn ze evenwel niet. "De provocatie van Noord-Korea is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en een zware beproeving voor de internationale vrede en veiligheid", aldus de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Lim Sung Nam volgens persbureau Yonhap. Het ministerie van Defensie verklaarde bovendien dat de veiligheidsmaatregelen worden verhoogd en Noord-Korea nauwlettend in het oog wordt gehouden.

Shinzo Abe, de Japanse premier, noemde de nucleaire test eveneens een zware beproeving voor de wereldwijde inspanningen rond de beperking van kernwapens, en een "ernstige bedreiging" voor Japan.

De VN plant vandaag - vermoedelijk rond 17.00 uur Belgische tijd -  een spoedvergadering achter gesloten deuren om de situatie te bespreken. De VS en Japan zouden hierom gevraagd hebben.

Zuid-Koreanen kijken naar het nieuws over de test van Noord-Korea.
AP Zuid-Koreanen kijken naar het nieuws over de test van Noord-Korea.

Applaus

In Noord-Korea zelf zouden burgers wel tevreden zijn met de nucleaire test. Volgens persbureau AP volgden de mensen de aankondiging van de regering op een groot scherm in de buurt van een treinstation in hoofdstad Pyongyang. Ze namen foto's, juichten en sommige mensen staken hun handen in de lucht en applaudisseerden.

Kernmacht

Een waterstofbom of H-bom is een atoombom die het grootste deel van zijn energie haalt uit de kernfusie van waterstofatomen tot helium, en een veel krachtigere ontploffing veroorzaakt dan een gewone atoombom. Vandaag werd een miniatuurversie van een H-bom getest, aldus de staatstelevisie. Volgens de staatsmedia is Noord-Korea voortaan een echte kernmacht met waterstofbommen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un had in december al laten verstaan dat Noord-Korea over een waterstofbom beschikt, maar de internationale gemeenschap twijfelde aan de echtheid van die verklaring.

Het nieuws over de waterstofbom in een elektrozaak in Zuid-Korea.
REUTERS Het nieuws over de waterstofbom in een elektrozaak in Zuid-Korea.

Strengere sancties

Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2013 al drie nucleaire tests uitgevoerd en heeft al verschillende keren gedreigd met nieuwe tests. De proeven hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang.

Het vermoeden van een kernproef rees toen er afgelopen nacht een aardbeving werd gemeten met een kracht van 5.1 op de schaal van Richter. Al snel werd duidelijk dat het geen natuurlijke beving was. De beving had bovendien plaats op zo'n 50 kilometer van Punggye-ri, een gebied in het noordoosten van Noord-Korea waar in het verleden al vaker kernproeven werden uitgevoerd.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels