Ga naar de mobiele website
^ Top

Noord-Korea: "3,5 miljoen vrijwilligers sluiten zich aan bij leger om zich op VS te wreken"

Vermoeden dat regime van Kim Jong-un onderzeese rakettest plant

Woensdag werd in Pyongyang een optocht gehouden waarbij tienduizenden protesteerden tegen de sancties van de VN.
AFP Woensdag werd in Pyongyang een optocht gehouden waarbij tienduizenden protesteerden tegen de sancties van de VN.
Noord-Korea drijft de spanningen met de VS op nu het land stelt dat bijna 3,5 miljoen werklieden, partijleden en soldaten zich als vrijwilligers bij het leger hebben gemeld. Dit om zich te verzetten tegen de nieuwe sancties van de Verenigde Naties tegen het land en "wraak te nemen op de VS".  Intussen is het vermoeden gerezen dat Noord-Korea op het punt staat een onderzeese raket af te vuren. De activiteit die eerder deze week werd vastgesteld op een testsite weerspiegelt die van vorig jaar. Die mondde toen uit in een succesvolle rakettest.

Volgens Rodong Sinmun, de Noord-Koreaanse staatskrant, willen de vrijwilligers zich (opnieuw) aansluiten bij het Volksleger nadat het nationale nieuwsagentschap de nieuwe sancties die door de VN worden opgelegd had verworpen. Die sancties kwamen er als antwoord op de rakettests die Noord-Korea de voorbije weken uitvoerde.

Wraak nemen op de VS
"Al onze burgers zijn klaar om wraak te nemen op de VS, en dat vele duizenden keren", aldus de krant. "Op 9 augustus alleen kwamen er liefst 89.000 jonge mannen zich melden in één provincie".

Eerder deze week dreigde Noord-Korea ermee het vasteland van de VS en het Amerikaanse eiland Guam aan te vallen. Woensdag werd in Pyongyang een optocht gehouden waarbij tienduizenden burgers de regering steunden, zo meldt nog het staatsagentschap KCNA.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea op een moment van grote spanning een massa mensen optrommelt om de kracht van het Noord-Koreaanse volk te tonen. In augustus 2015 boden nog één miljoen Noord-Koreanen aan zich te laten inlijven of herinlijven in het leger nadat een mijn was ontploft in de gedemilitariseerde grenszone tussen beide Korea's.

In 2013 schortte Noord-Korea het werk aan een gezamenlijk Noord- en Zuid-Koreaans industriepark op en dreigde het land ook al met een raketaanval op Amerikaanse militaire bases op Guam en Hawaï.

Rakettest vanop onderzeeër?

Inmiddels rijst het vermoeden dat het regime van Kim Jong-un voorbereidingen treft om een onderzeese rakettest uit te voeren. Beelden die daar op wijzen werden vrijgegeven nadat president Trump Noord-Korea had gewaarschuwd dat Amerikaanse wapens "op scherp" staan in het geval Noord-Korea nog "openlijke dreigementen" zou uiten richting de VS.

Satellietbeelden die maandag werden genomen, tonen activiteit op een testsite die goed lijkt op de voorbereidingen van de rakettest in augustus vorig jaar. Toen testte Noord-Korea zijn Pukguksong-1 raket, die vanop een duikboot wordt gelanceerd.

Joseph Bermudez, expert in de Noord-Koreaanse defensie en inlichtingendiensten, postte foto's op de gezaghebbende blog 38 North van het Amerikaans-Koreaans Instituut aan de John Hopkins universiteit.

"Recente beelden van commerciële satellieten onthullen verschillende ontwikkelingen die doen vermoeden dat Noord-Korea de ontwikkeling van een onderzeese poot van hun kernmacht aan het versnellen is", stelt Bermudez.

De activiteit op de scheepswerf en duikbootbasis van Mayang-do wijst er volgens Bermudez op "dat Noord-Korea zich wellicht aan het voorbereiden is op een nieuwe reeks testlanceringen vanop zee en aanpassingen heeft gedaan aan de lanceersystemen van de onderzeeërs of een meer geavanceerde versie van de Pukguksong-1 aan het bouwen is".

Digital Globe / Getty Images
Satellietbeelden die eerder deze week werden genomen, tonen activiteit die erop zou kunnen wijzen dat Noord-Korea de ontwikkeling van zijn kernmacht vanop zee aan het versnellen is.
Digital Globe / Getty Images Satellietbeelden die eerder deze week werden genomen, tonen activiteit die erop zou kunnen wijzen dat Noord-Korea de ontwikkeling van zijn kernmacht vanop zee aan het versnellen is.98 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Matthys

  Arme mensen...hopelijk worden het precisie aanvallen, die Kim zou maar wat graag hebben dat er duizenden Koreanen onder een MOAB staan om steun te krijgen maar je moet doen wat je moet doen al slacht je ze af in bosjes.

 • J Ada

  Gebrainwashed sinds geboorte, nog erger dan wat de religies presteren. Dat zijn geen vrijwilligers maar een bende zombies die gewoon niet beter weten. NK maakt geen schijn van kans als het tot oorlog komt. Ik lig niet wakker van deze onzin.

 • . .

  Ik ben vrijwilliger voor België en zijn bevolking Sinan! Tegen de inwijkelingen en ander afval

 • 1984 Vert

  Het zal niet tot een oorlog komen...veel te veel te verliezen.

 • Rohnny Poelmans

  Gedwongen vrijwilligers.

Meld een bug