Noord- en Zuid-Korea schonden wapenstilstand na geweerschoten op 3 mei

De gedemilitariseerde zone op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.
ap De gedemilitariseerde zone op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.
Noord- en Zuid-Korea hebben allebei de wapenstilstand uit 1953 geschonden bij een vuurgevecht op 3 mei in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen. Dat zegt het commando van de Verenigde Naties (UNC).

Volgens een UNC-woordvoerder was het onmogelijk om te bepalen of Noord-Korea met opzet een Zuid-Koreaanse wachtpost onder vuur had genomen. Wat wel zeker is, is dat beide partijen zonder toelating wapens hebben afgevuurd. De woordvoerder stelde ook dat Noord-Korea geen antwoord gaf op herhaalde vragen naar informatie over het incident. Daarbij zijn geen gewonden gemeld. 

De gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea strekt zich uit over de hele grens.
AP De gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea strekt zich uit over de hele grens.

“Per ongeluk”

Zuid-Korea schoot richting Noord-Korea en stuurde een waarschuwingsboodschap uit nadat de Noord-Koreanen het vuur openden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei kort na het incident dat de schoten uit het noorden wellicht “per ongeluk” waren afgevuurd.

Noord- en Zuid-Korea zijn nog steeds technisch in oorlog met elkaar sinds de wapenstilstand die de Koreaanse oorlog in 1953 beëindigde. In tegenstelling tot zijn naam is de gedemilitariseerde zone, die het schiereiland in twee staten verdeelt, een van de meest versterkte plaatsen op aarde. De zone is ongeveer 4 kilometer breed en zowat 250 kilometer lang.

Lees ook:

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un duikt weer op, en neemt meteen “cruciale maatregelen” over kernprogramma

“Een misverstand”: voetbaltribune in Zuid-Korea is plots gevuld met... sekspoppen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.