Noord- en Zuid-Korea gaan dinsdag diplomatieke gesprekken voeren

Zuid-Koreanen bekijken een nieuwsuitzending met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op nieuwjaarsdag in Seoel.
AP Zuid-Koreanen bekijken een nieuwsuitzending met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op nieuwjaarsdag in Seoel.
Noord-Korea heeft de uitnodiging van buurland Zuid-Korea aanvaard om opnieuw diplomatieke gesprekken te voeren. De sessie zal dinsdag 9 januari plaatsvinden. Op de agenda staan verbetering van de relatie tussen de twee landen en Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen volgende maand in Pyeongchang.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un suggereerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land aan de Spelen mee zou kunnen doen. Hij stelde een delegatie voor overleg hierover in het vooruitzicht, maar sinds maandag was niets meer uit Noord-Korea vernomen. Wel werd in het grensplaatsje Panmunjom de rechtstreekse telefoonverbinding, de zogenaamde 'rode telefoon', onlangs weer in gebruik genomen. Daar zal ook de ontmoeting plaatsvinden. Het is sinds december 2015 geleden dat de twee Koreaanse landen weer officieel het gesprek aanknopen.

Schaatsers

Een kunstrijpaar uit Noord-Korea, Ryom Tae-Ok en Kim Ju-Sik, kwalificeerde zich voor de Spelen. Omdat Noord-Korea hun deelname niet heeft aangemeld voor de deadline van 30 november ging hun plek naar Japan. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan er overigens nog steeds voor kiezen om de Noord-Koreaanse schaatsers mee te laten doen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • frans Venloo

    Truimpken dat gaat pijn doen jong. gaat zelfs zeer snel ). Als ze vrede sluiten kunt U geen bazar meer leveren en is de handel van de VS ten einde daar .

  • luc vanderlinden

    Ik denk dat het in orde komt. Hij gaat beloven dat hij braaf zal zijn en hij zal zijn nucleair speelgoed mogen houden. We kunnen terug op onze beide oren slapen.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Laten we hopen dat het een beginpunt is voor een betere samenwerking ook nadien!