Nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea na rakettesten

Een foto van de raketlancering van 28 juli, vrijgemaakt door het Noord-Koreaanse persagentschap.
ap Een foto van de raketlancering van 28 juli, vrijgemaakt door het Noord-Koreaanse persagentschap.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legt Noord-Korea nieuwe sancties op die de inkomsten uit export van het communistische land erg zullen raken. China en Zuid-Korea hebben al aangehaald dat ze met alle partijen opnieuw rond de tafel willen gaan zitten om te onderhandelen.

De vijftien leden tellende Raad keurde de tot nu toe zwaarste sancties tegen het regime eenstemmig goed. Ze omvatten onder andere verdere restricties op de uitvoer van steenkool, ijzererts en zeevruchten.

epa

Raketten

De strafmaatregelen zijn een antwoord op twee tests met intercontinentale ballistische raketten die Noord-Korea vorige maand heeft uitgevoerd.

Onlangs bleek uit een rapport van de inlichtingendienst van het Pentagon dat Noord-Korea al volgend jaar een raket zou kunnen bouwen waarmee het land het Amerikaanse vasteland  kan bereiken. Dat is veel eerder dan voordien gedacht.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un kijkt naar een lancering op 4 juli.
ap De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un kijkt naar een lancering op 4 juli.

Oorlogstaal

De rakettests leidden ook tot oorlogstaal, zowel vanuit Noord-Korea als in andere landen. Zo dreigde Pyongyang al de Verenigde Staten te "vernietigen" met een raketaanval, terwijl ook de Amerikaanse president Trump volgens Republikeinse senator Lindsey Graham zou hebben gedreigd met militaire actie.

CIA-directeur Mike Pompeo verklaarde onlangs dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dient "gescheiden" te worden van zijn wapens. China: "Alle partijen opnieuw rond de tafel"

China heeft alle partijen in de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen om terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleair wapenprogramma. Peking en Pyongyang hebben dit weekend ook bilaterale gesprekken gevoerd in de Filipijnse hoofdstad Manila. 

China keurde de VN-resolutie mee goed. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yion zei dat de sancties "noodzakelijk" zijn, maar "niet het ultieme doel". "Het is onze bedoeling om alle partijen opnieuw rond de tafel te krijgen om te onderhandelen, zodat we een oplossing vinden via gesprekken", aldus Wang.

China roept ook Noord-Korea op om "intelligente" beslissing te nemen. "Het zou nuttig zijn als Noord-Korea een goede en intelligente beslissing neemt", zei Wang. 

Zuid-Korea: "Noord-Korea moet onmiddellijk stoppen met provocaties"

Ook Zuid-Korea heeft Noord-Korea opgeroepen om opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over het nucleaire wapenprogramma van Pyongyang. "We hopen dat Noord-Korea de boodschap van de Verenigde Naties ernstig neemt en dat het onmiddellijk stopt met de provocatie en het pad van dialoog en vrede bewandelt", aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung Wha.