Moeizaam bereikt akkoord moet spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea verminderen

Noord-Korea heeft spijt over landmijnen bij de grens

Zuid-Koreaanse soldaten op de weg die leidt naar Noord-Korea,
REUTERS Zuid-Koreaanse soldaten op de weg die leidt naar Noord-Korea,
Noord-Korea en Zuid-Korea hebben een akkoord gesloten. Daardoor moet de spanningen tussen de aartsvijanden afnemen. In het akkoord uit Noord-Korea spijt over de mijnen die het land begin augustus liet ontploffen bij de grens met Zuid-Korea, meldt persbureau Yonhap.

Door de explosies raakten twee Zuid-Koreaanse militairen zwaargewond. Ook belooft het land niet meer te provoceren. Zuid-Korea belooft geen anti-communistische boodschappen uit te zenden.

Beide landen zeggen toe weer te beginnen met het herenigen van families die sinds de Koreaanse Oorlog van elkaar gescheiden leven.

Noord-Korea schoot donderdag op luidsprekers die Zuid-Korea aan de grens had neergezet. Uit de speakers klonken teksten tegen het communisme. Zuid-Korea schoot terug. Noord-Korea gaf het leger daarna de opdracht klaar te zijn voor oorlog.

AP

Wapenstilstand

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten van 1950 tot 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien geldt een wapenstilstand, die regelmatig wordt geschonden. Na elk incident leggen de landen het even bij, maar na een tijdje gaat het dan weer mis. Officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog.

Zuid-Koreaanse raketsystemen ten zuiden van de gedemilitariseerde zone die beide landen van elkaar scheidt.
REUTERS Zuid-Koreaanse raketsystemen ten zuiden van de gedemilitariseerde zone die beide landen van elkaar scheidt.