Ga naar de mobiele website
^ Top

Mislukte raketlancering in Noord-Korea

Noord-Koreanen zwaaien met de vlag van het land en plastic bloemen terwijl een vloot met raketten en het opschrift 'Voor vrede en stabiliteit in de wereld' voorbijkomt tijdens de militaire parade ter ere van de 'Dag van de Zon'.
AP Noord-Koreanen zwaaien met de vlag van het land en plastic bloemen terwijl een vloot met raketten en het opschrift 'Voor vrede en stabiliteit in de wereld' voorbijkomt tijdens de militaire parade ter ere van de 'Dag van de Zon'.
Noord-Korea heeft vandaag geprobeerd om in Sinpo, aan de oostkust van het land, een raket af te vuren. Dat is echter vermoedelijk mislukt, zo deelt het Zuid-Koreaanse leger mee.

De lancering vond amper een dag na de 'Dag van de Zon' plaats, de belangrijkste feestdag in Noord-Korea. Tijdens een militaire parade werden zaterdag schijnbaar nieuwe ballistische raketten tentoongesteld.

Het is nog onduidelijk wat voor een raket er vandaag werd afgevuurd. Een Amerikaanse functionaris stelde tegenover CBS News dat het niet ging om een zogeheten intercontinentale ballistische raket (ICBM), die zeer grote afstanden kan afleggen.

Het Pentagon bevestigt de lancering. "Het US Pacific Command heeft wat lijkt op een Noord-Koreaanse rakettest gedetecteerd op 15 april om 11.21 uur Hawaïaanse tijd (23.21 uur Belgische tijd). De lancering van de ballistische raket vond plaats in de buurt van Sinpo", aldus het persbericht dat werd verspreid door de Amerikaanse media. "De raket ontplofte bijna onmiddellijk. Momenteel wordt onderzocht over welke soort raket het gaat. Het US Pacific Command is volledig bereid om nauw samen te werken met onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan om de veiligheid te verzekeren."

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn militaire adviseurs zijn op de hoogte van de mislukte raketlancering en hebben geen verdere commentaar op de test, meldt minister van Defensie James Mattis in een persbericht.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un

Spanningen

Experts hadden er de afgelopen dagen nog op gewezen dat vieringen zoals die van zaterdag vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea.

Noord-Korea heeft dit jaar al verschillende raketten afgevuurd, ondanks de talrijke sancties die de VN-Veiligheidsraad het land al heeft opgelegd. Op 5 april lanceerde Pyongyang nog een middellangeafstandsraket die terechtkwam in de Japanse Zee.

Zuid-Korea reageert woest op de raketlancering. Vlak na de rakettest riep Seoel de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een gepaste reactie te formuleren "tegen de nieuwe Noord-Koreaanse provocatie". Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea liet weten de rakettest van Pyongyang "scherp te veroordelen". Het regime in Pyongyang maakt zich volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schuldig aan "machtsvertoon dat een bedreiging vormt voor de hele wereld". Het departement waarschuwde Pyongyang dat nieuwe provocaties, zoals een nucleaire test of een proef met langeafstandsraketten, kunnen leiden tot strafmaatregelen.

Met de raketlancering gaat Noord-Korea ook lijnrecht in tegen de waarschuwing van zijn trouwste bondgenoot China. China is gekant tegen de Noord-Koreaanse rakettests en steunt de VN-sancties. Vrijdag riep China nog op tot gesprekken om een verdere escalatie van de crisis te vermijden.

De mislukte lancering gebeurde op een moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap hoog oplopen rond het nucleaire programma van Pyongyang. De Verenigde Staten lieten weten te zullen optreden tegen Noord-Korea, zelfs zonder bondgenoot van Pyongyang China, en de VS stuurden afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten "meedogenloos" te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.

Mike Pence

De test overschaduwt het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Zuid-Korea, waar hij vandaag zal arriveren. Pence wil er de Amerikaanse solidariteit met Seoel in de verf zetten in de marge van de spanningen rond Noord-Korea. Hij is van plan om samen met Amerikaanse soldaten die ontplooid zijn in de bufferzone aan de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea, Pasen te vieren, en gesprekken te voeren met de Zuid-Koreaanse regering.

Meer over38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Momo M

  Raket gesaboteerd door pekymon en mega Mindy

 • Jan Van de Velde

  De parade was een mock up met kartonnen raketten,wie levert trouwens de rocket fuel? De nazis in ww2 kregen kerosine van de us

 • Raf Vertongen

  Denk dat de Amerikanen voor een softwarestoring gezorgd hebben

 • Polyvalent

  Mislukt maar toch hebben ze gezegevierd want....het is ginder niet andets dan hier. Al bijten ze met hun smikkel in het zand...

 • Jakke Troost

  Deze keer geen foto van een lachende Kim Jong-Un achter de knoppen. Was het deze keer misschien iemand anders met minder verstand van "rocket science" die het instrumentenbord mocht bedienen?

Gesponsord

Meld een bug