Mike Pompeo ontmoet Kim Jong-un: "Snel tweede topontmoeting regelen met Trump"

Mike Pompeo heeft Kim Jong-un voor de tweede keer ontmoet in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.
Twitter Mike Pompeo Mike Pompeo heeft Kim Jong-un voor de tweede keer ontmoet in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar deze ochtend opnieuw ontmoet in Pyongyang. De ontmoeting had eigenlijk in augustus moeten plaatsvinden, maar die werd toen op bevel van president Donald Trump geannuleerd. 

Pompeo is deze ochtend aangekomen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De bedoeling van het bezoek was niet alleen om verder te praten over de ontmanteling van het nucleaire programma van Kim Jong-un, maar ook om een tweede ontmoeting tussen Kim en Trump te regelen. 

Productieve gesprekken

De minister van Buitenlandse Zaken heeft twee uur lang met de Noord-Koreaanse leider gesproken. Volgens Pompeo hebben ze een "zeer succesvolle ochtend" achter de rug en hebben hij en Kim Jong-un "goede, productieve gesprekken" gehad over het denuclearisatieproces van Pyongyang. 

Ook de Noord-Koreaanse leider zou tevreden zijn met de ontmoeting. "Het was een zeer goede dag en het belooft een mooie toekomst te worden voor de twee landen", zo zou hij gezegd hebben volgens Pompeo. 

De minister zegt ook Kim Jong-un bedankt te hebben "voor de ontvangst". Hij heeft er nog aan toegevoegd dat president Trump "hem de groeten doet".

Nieuwe topontmoeting

De topontmoeting tussen Trump en Kim zou er "zo snel mogelijk" komen, zegt Pompeo, die ondertussen al in Zuid-Korea is geland voor een gesprek met president Moon Jae-in. "Beide partijen gaan blijven onderhandelen om de locatie en de datum vast te leggen voor een nieuwe ontmoeting."

Afspraken

Het is al de vierde keer dat Pompeo afreist naar Noord-Korea en de tweede keer dat hij de leider ontmoet. De trip was eigenlijk gepland voor eind augustus, maar president Trump vroeg zijn minister om de reis te annuleren

Trump had in juni een topontmoeting met Kim. De leiders maakten in Singapore algemene afspraken over denuclearisatie, maar de uitwerking daarvan verliep in de maanden na de top erg moeizaam.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Van Caenegem

  Dat is nu eens het enige waar Trump krediet aan verdient : de situatie beweegt, waar ze eerst nooit bewoog. In welke richting valt nog serieus af te wachten.

 • HUGO COOLSAET

  De gesprekken met N-Korea hebben in het verleden of niets opgeleverd, behalve bij Trump veel gebakken lucht.

 • Jef Heffens

  Goed dat ze praten, maar er is in Noord-Korea nog niks veranderd.

 • Eric Deleu

  Dank u President Trump door uw kordaat beleid worden er geen raketten meer afgeschoten.

 • dirk belis

  En de week na de ontmoeting is het weer ambras( als het zo lang duurt).