Kim Jong-un zoekt steun van China na historische top met Trump

De Noord-Koreaanse leider zou in deze auto in Beijing zijn vervoerd. Hier rijdt hij de poort van het het Diaoyutai Staatsgastenhuis in Beijing binnen.
REUTERS De Noord-Koreaanse leider zou in deze auto in Beijing zijn vervoerd. Hier rijdt hij de poort van het het Diaoyutai Staatsgastenhuis in Beijing binnen.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vandaag de Chinese president Xi Jinping ontmoet. De Chinese staatstelevisie toonde foto's van de twee staatshoofden tijdens een officiële ceremonie in de Grote Zaal van het Volk in Peking.

Chinese staatsmedia maakten de aankomst van Kim in Peking bekend, waar hij naar verluidt twee dagen zal blijven. Het is dit jaar al het derde bezoek van de Noord-Koreaan aan China, dat de belangrijkste bondgenoot is van het regime in Pyongyang. Kim Jong-un werd vergezeld door zijn vrouw Ri Sol-ju. 

De Chinese staatstelevisie meldde niet wat de twee leiders bespraken. Waarnemers gaan ervan uit dat de Noord-Koreaanse leider de Chinezen informeerde over de resultaten van de top met de Amerikaanse president Donald Trump vorige week in Singapore en de voortgang daarvan. Kim weet dat hij met de steun van de Chinezen resoluter kan optreden tegen Washington. 

Noord-Korea hoopt dat de internationale sancties tegen het land zo snel mogelijk worden opgeheven. Terwijl de VS na de bijeenkomst in Singapore duidelijk hebben gemaakt dat dit alleen mogelijk is na een volledige denuclearisatie, had China al eerder gepleit voor een versoepeling van de sancties.

AP
AP4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Edmond Dantès

  Hebben samen naar de berichtgeving in verband met de top gekeken, lachen gieren brullen met Trumpke natuurlijk, nóóit zo een naïef kieken gezien die overal intrapt, en er nog fier op is.

 • jos beverke

  Nu nog een bezoekje aan Poetin en de buren van Noord Korea zijn dan gerust dat hun gebuur zich niet laat opvrijen door de VS.

 • Rudi De Groof

  Misschien wel Jef Heffens. Hij is ook meer en meer een 'showbizz' figuur aan het worden, en ik denkt dat hij daar van geniet. Hij loopt inderdaad met een plannetje rond, maar het welke? Het zou me niks verbazen als hij zijn Noord Korea te koop aanbiedt.

 • Jef Heffens

  Wat zijn de afspraken tussen Xi Jinping aan Kim Jung un? Dat Kim Jung Un straks over gans Korea zal mogen heersen maar dan als een Chinese provincie?