Kim Jong-un waarschuwt voor “ernstige gevolgen” als coronavirus uitbreekt in Noord-Korea

Kim Jong-un hield vrijdag toezicht op de militaire drill. Alle aanwezigen op de foto, met uitzondering van Kim zelf, dragen zwarte mondmaskers.
AP Kim Jong-un hield vrijdag toezicht op de militaire drill. Alle aanwezigen op de foto, met uitzondering van Kim zelf, dragen zwarte mondmaskers.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag toezicht gehouden op militaire oefeningen in zijn land, meldt het staatspersagentschap KCNA. Daarnaast gaf hij de autoriteiten de opdracht om “alle kanalen en ruimtes via dewelke de besmettelijke ziekte zich kan verspreiden af te sluiten en de controles, tests en quarantaines te verstrengen”, aldus KCNA.

Op dit ogenblik zijn er nog geen officieel bevestigde gevallen van het coronavirus in Noord-Korea, maar volgens staatsmedia is er een quarantaineperiode van een maand opgelegd voor mensen die symptomen vertonen en werden er “hoogintensieve” maatregelen getroffen, waaronder verstrengde controles aan grensgebieden, luchthavens en zeehavens.

De militaire drill van vrijdag moest de “mobiliteit en het aanvalsvermogen met vuurkracht” aan de frontlinie testen en Kim was “erg tevreden”, aldus KCNA vandaag.

“Ernstige gevolgen”

In een aparte mededeling berichtte KCNA ook dat Kim een vergadering van het machtige politbureau van de heersende Arbeiderspartij had bijeengeroepen om een striktere handhaving van de “uitstekende anti-epidemische maatregelen” te bespreken om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. “Indien de besmettelijke ziekte die zich ongecontroleerd verspreid zijn weg vindt naar ons land, zal dat ernstige gevolgen inhouden”, aldus Kim volgens het KCNA. 

Evacuatie buitenlandse diplomaten

Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om een zestigtal buitenlandse diplomaten te evacueren uit Noord-Korea. Het gaat onder andere om diplomaten uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, berichtte CNN vandaag op gezag van een anonieme bron in Noord-Korea. Ook andere landen met diplomatieke missies in Noord-Korea zouden volgens CNN hun operaties in het land terugschroeven.

“Kims activiteiten lijken bedoeld om te tonen aan zijn volk dat zijn campagne een zelfvoorzienende economie te worden geen hinder ondervindt, terwijl hij de militaire moraal aanwakkert en toont dat ze niet getroffen zijn door het virus”, zegt Kim Dong-yup, professor aan de Kyungnam-universiteit in Seoel.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Callewaert Bjorn

  Moest hij meer in medische zorg steken in plaats van kernwapens zou hij zoveel schrik niet moeten hebben daar zit hij dan de grote leider ons klein duimpje . Frans Jeunen tot je het zelf krijgt dan is het minder opgeblazen

 • Peter Mulder

  Noord Korea was het eerste land dat de grenzen dicht deed. Slimme kerels, de rest van de wereld ziet nu hoe inaktie tot grote problemen leidt.

 • paola nerozzi

  Dat is dan jullie probleem zelf oplossen moeten we ook doen

 • Frans Jeunen

  Denk (ben geen arts )dat het te veel opgeblazen word en daardoor veel onrust word gebracht onder de mensen