Kim Jong-un reist 4.500 kilometer met gepantserde trein voor topontmoeting met Trump

Kim Jong-un bij zijn vertrek in Pyongyang.
REUTERS Kim Jong-un bij zijn vertrek in Pyongyang.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reist met een gepantserde trein naar zijn tweede topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Die vindt volgende week plaats in Vietnam. Dat hebben verschillende media gemeld. Het gaat om een trip van 4.500 kilometer tussen Pyongyang en Hanoi.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanavond (plaatselijke tijd) reed een trein uit Noord-Korea bij Dandong de grens met China voorbij. Veiligheidstroepen hadden voordien de straten rond het station van de stad afgezet, zo berichtte het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap onder aanhaling van informanten. Er wordt aangenomen dat Kim in de trein zat.

De gepantserde trein van Kim Jong-un
REUTERS De gepantserde trein van Kim Jong-un

Het Russische persbureau Tass berichtte onder aanhaling van een Noord-Koreaanse diplomaat dat de Noord-Koreaanse leider vanuit Pyongyang de trein genomen had. Vanuit Noord-Korea kwam geen bevestiging van het vertrek.

Het is niet de eerste keer dat Kim Jong-un de trein neemt voor een buitenlandse reis. In maart vorig jaar reisde hij naar China. Het is een speciale gepantserde trein die tegen kogels bestand is. Zijn vader, de eind 2011 overleden Kim Jong-il, gebruikte de trein al voor reizen naar China en Rusland.

Kim Jong-un en Trump ontmoeten elkaar woensdag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Daar zouden beide leiders vooral de praktische kant van een denuclearisatie in Noord-Korea verder bespreken. Grote stappen voorwaarts worden er niet verwacht.

Vietnam is trouwens niet toevallig gekozen als locatie. Het communistische land heeft diplomatieke banden met zowel Noord-Korea als de VS, ondanks het feit dat Washington en Hanoi ooit vijanden waren. Dat kunnen de VS gebruiken om aan te tonen dat ze in staat zijn om samen te werken met andere landen en problemen uit het verleden te overwinnen. 

REUTERS

“Fire en fury”

Trump en Kim ontmoetten elkaar voor het eerst op 12 juni 2018 in Singapore. Aan het einde van die historische top ondertekenden beide leiders een document waarin Kim zich onder meer engageerde voor een volledige denuclearisatie. Die top volgde op maanden van dreigementen tussen beide landen, waarbij Trump onder meer dreigde met “fire en fury”.

Sinds de top van vorig jaar zijn de gemoederen tussen beide landen duidelijk bedaard, en Trump klopte zich tijdens zijn State of the Union nog op de borst voor zijn aanpak van de Koreaanse crisis. Hij wees erop dat in Noord-Korea al vijftien maanden geen raketlancering meer heeft plaatsgevonden. “Als ik niet verkozen was als president hadden we, in mijn opinie, nu in een grote oorlog met Noord-Korea gezeten”, klonk het.

Denuclearisatie

Toch is het nog niet duidelijk of de Noord-Koreaanse denuclearisatie er wel echt komt. Zo verklaarde de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten eind januari nog dat er vermoedens zijn dat Noord-Korea zijn massavernietigingswapens wil behouden. “We hebben talrijke observaties van activiteiten die niet stroken met een volledige denuclearisatie”, zei hij.

Bovendien eisen de VS een volledige inventaris van het nucleaire arsenaal van Noord-Korea in ruil voor de opheffing van de Amerikaanse sancties, terwijl Noord-Korea vindt dat die sancties eerst moeten verdwijnen.

Verwacht wordt dat Trump en Kim tijdens hun ontmoeting verder afbakenen wat ze onder een denuclearisatie verstaan, en dat Trump de Noord-Koreaanse leider verder onder druk zal zetten om zijn nucleaire ambities op te geven, aldus NBC News. De president gaf eerder deze maand nog aan dat hij geen volledige denuclearisatie zal eisen, als Pyongyang stopt met het testen van massavernietigingswapens. “We hebben geen haast... Zolang ze geen tests uitvoeren, heb ik geen haast. Als ze tests uitvoeren, is dat een andere zaak”, zei hij. Ook liet Trump al vallen dat de ontmoeting van volgende week niet de laatste zal worden tussen hem en Kim.

Volgens nieuwswebsite Vox is dat geen slechte zaak. “Een snelle denuclearisatie is praktisch gezien moeilijk”, zegt Noord-Korea-expert van de University of California Santa Barbara, Bridget Coggins. Kim gaat er namelijk van uit dat een sterk nucleair arsenaal zijn land beschermt tegen een Amerikaanse inval. Vandaag heeft hij geen reden om te denken dat het een goed idee is om zijn arsenaal op te geven, en zich dus bloot te stellen aan een aanval.

Toegevingen aan Kim

Binnen het Witte Huis heerst volgens CNN trouwens ongerustheid dat Trump te veel toegevingen zou doen tegenover Kim. Tijdens de eerste top beloofde hij een stopzetting van de militaire oefeningen met Zuid-Korea, wat volgens analisten niet evenredig was met de inspanning die Noord-Korea beloofde. Nu zouden adviseurs vrezen dat Trump een formeel einde maakt aan de Koreaanse oorlog zonder er voldoende voor terug te krijgen. Die oorlog eindigde in 1953 met een wapenstilstand, maar zonder vredesakkoord.

Kim zou per trein naar Hanoi reizen, en volgens verschillende bronnen daar op 25 februari aankomen. Hij zou bilaterale ontmoetingen hebben met Vietnamese functionarissen en ook verschillende fabrieken bezoeken.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Verachtert

  de 2 dikke leugenaars gaan elkaar weer ontmoeten

 • Gino Denil

  Een trein is alleen milieu vriendelijk als hij licht ontworpen is en vol zit. Een hele trein, zwaar bepantserd, voor een handvol politici. Dan was een klein vliegtuig waarschijnlijk milieu vriendelijker.

 • Lou Bakker

  Kijk. Je kunt zeggen wat je wilt maar deze man begrijpt volkomen de millieu problematiek. Hij pakt het openbaar vervoer. Dat zijn trein ook bestand is tegen rond vliegende kogels, wat frequent voorkomt in Noord Korea, is dan weer mooi meegenomen. Ik hoop dat zijn ontmoeting met Dhr. Trump positief verloopt.

 • Geert Van de Moortele

  Hij reist tenminste naar het buitenland ( op gevaar van ) terwijl Trump het niet aandurft om naar N-Korea af te reizen.

 • Fons De Spons

  Toch even op wijzen dat het een diesellocomotief is die de trein sleept. Het traject heeft niet overal bovenleiding... 4500 km met een diesel is ook niet zo milieuvriendelijk...