Kim Jong-un kondigt “nieuw strategisch wapen” aan

Kijkers volgen een toespraak van Kim Jong-un op televisie op 31 december 2019.
AP Kijkers volgen een toespraak van Kim Jong-un op televisie op 31 december 2019.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dreigt weer kernproeven te gaan uitvoeren en langeafstandsraketten te testen. Hij stelde volgens staatsmedia dat er "geen reden is" dat zijn land nog langer "eenzijdig" zou moeten afzien van dergelijke testen. Bovendien zal zijn land binnenkort een “nieuw strategisch wapen” introduceren, beloofde hij.

Kim kondigde onder meer aan dat de wereld in de nabije toekomst een "nieuw strategisch wapen" te zien krijgt. Ook blijft zijn land werken aan een krachtige nucleaire afschrikkingsmacht. Wat die precies om het lijf zal hebben, hangt volgens hem af van de opstelling van de Verenigde Staten, die hij beschuldigt van “gangsterachtige eisen”.

De nucleaire- en rakettesten van Pyongyang zorgden enkele jaren geleden voor grote internationale onrust. De Amerikaanse president Donald Trump besloot vervolgens zelf om de tafel te gaan met Kim. De leiders troffen elkaar in 2018 in Singapore, waar ze vage afspraken maakten over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

De uitwerking van die deal verloopt sindsdien moeizaam, tot frustratie van Noord-Korea. Dat wil verlichting van de zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat en had de VS tot het eind van het jaar gegeven om met concessies te komen. Die deadline hebben de VS echter aan zich voorbij laten gaan.

Teleurstellend

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hoopt dat Kim Jong-un alsnog van gedacht verandert en vrede en welvaart verkiest boven conflict en oorlog. Dat zei hij dinsdag tijdens een interview met televisiezender Fox News.

CBS News vroeg Pompeo of hij verontrust was door de uitlatingen van Kim Jong-un. “Als voorzitter Kim verzaakt aan de verbintenissen die hij aanging met president Trump, dat is dat bijzonder teleurstellend”, antwoordde hij. “Hij ging die verbintenissen met president Trump aan en in ruil stemde president Trump ermee in om geen grootschalige militaire oefeningen uit te voeren. Wij hebben ons aan die overeenkomst gehouden. We blijven hoopvol dat hij dat ook zal doen.”

“Man van zijn woord”

President Trump vertelde aan journalisten in zijn verblijf Mar-a-Lago in Florida dat hij ervan overtuigd is dat Kim Jong-un een man van zijn woord is. Hij komt goed overeen met Kim zei hij en “we moeten doen wat we moeten doen”. “Maar hij heeft een contract ondertekend, hij heeft een overeenkomst over denuclearisering ondertekend.... Dat gebeurde in Singapore en ik denk dat hij een man van zijn woord is, dus we zullen zien.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Kim wordt steeds vetter en zijn bevolking steeds dunner.

 • andre Van Meirvenne

  Deze man is veel gevaarlijker dan Trump wees daar maar zeker van

 • patrick voermantrouw

  Tijd voor een nieuwe "mooie' brief?

 • Bjorn Van Schoor

  Dikke Kim vliegt het nieuwe jaar er stevig in

 • MICHELINE GEVERS

  Als KIM zijn woord even goed houdt als Trump is het dus : niet.