Kim Jong-un aangekomen in Vladivostok voor ontmoeting met Poetin

AP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is met de trein aangekomen in Vladivostok. De dictator is naar Rusland gereisd voor topoverleg met president Vladimir Poetin. Dat wordt naar verwachting morgen gehouden.

Het gaat om het eerste officiële bezoek van Kim aan zijn buurland. Zijn trein stopte eerst in de grensplaats Chasan, waar vrouwen in traditionele klederdracht hem verwelkomden. Kim zei daar volgens Russische media dat hij met Poetin wil praten over de relatie tussen de landen en de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Bij aankomst in Vladivostok kreeg de Noord-Koreaanse dictator een warm welkom. Hij inspecteerde een militaire erewacht bij het treinstation, intussen speelde een legerfanfare het Noord-Koreaanse en het Russische volkslied. Kim vertrok vervolgens in een limousine. Zijn lijfwachten renden nog een stuk mee met het voertuig.

Treinreis van 20 uur

Over het algemeen duurt de treinreis vanuit de Noord-Koreaans hoofdstad Pyongyang naar Vladivostok ongeveer 20 uur. Een groot aantal delegatieleden, onder hen ook een jeugdbeweging uit Noord-Korea, maakten de reis per vliegtuig.

Rusland had Kim al in mei van vorig jaar uitgenodigd. Het was van 2011 geleden dat er nog eens een top plaatsvond tussen de staatshoofden van Rusland en Noord-Korea. Toen ging dat tussen de inmiddels overleden Kim Jong Il en de toenmalige baas van het Kremlin, Dmitri Medvedev.

De top met Poetin moet morgen plaatsvinden op het eiland Roesski, vlak bij Vladivostok. Daar treffen de mannen elkaar naar verwachting op een universiteitscampus. Russische media berichten dat Kim ook van plan is om vrijdag in de stad te blijven. Daar zou hij onder meer een balletvoorstelling en het aquarium willen bezoeken.

Sancties

Kim staat aan het hoofd van een geïsoleerd regime dat gebukt gaat onder zware internationale sancties. Hij praat met de VS over verlichting van die strafmaatregelen in ruil voor het afbouwen van zijn nucleaire programma, maar dat overleg verloopt moeizaam. Een Amerikaans-Noord-Koreaanse top in Vietnam leidde dit jaar niet tot een doorbraak.

In Chasan werd Kim Jong-un verwelkomd door vrouwen in traditionele klederdracht.
AP In Chasan werd Kim Jong-un verwelkomd door vrouwen in traditionele klederdracht.
Kim Jong-un bij zijn aankomst in Vladivostok.
REUTERS Kim Jong-un bij zijn aankomst in Vladivostok.
REUTERS2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pol van de velde

    NK wil nog niet afhankelijk zijn van de wereld-bank en naar de pijpen dansen van de Rockefeller's van deze wereld. Ook Iran zit in hetzelfde bootje en dat wil men zo vlug mogelijk opgelost zien, met als resultaat dat iedereen dan aan de koordjes hangt van de financiële maffia. Eventuele oorlogen kunnen dan in overleg plaatsvinden (wapens moeten verkocht worden nietwaar) zodat presidenten en koningen met hun gevolg geen gevaar lopen.

  • mich lee

    Die kernwapens gaat hij nooit opgeven. Dat is zijn levensverzekering