Japan stelt kracht Noord-Koreaanse kernproef nog eens naar boven bij

afp
De laatste kernproef van Noord-Korea had een geschatte kracht van 160 kiloton, of tien maal krachtiger dan de atoombom die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima loslieten (15 kiloton). Dat heeft de Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera gemeld, op basis van de laatste berekeningen van de Verdragsorganisatie voor een alomvattend verbod op kernproeven (CTBTO).

Het is de tweede keer dat Japan de kracht van de waterstofbom naar boven bijstelt. Eerst werd gesproken over 70 kiloton, gisteravond luidde het dan dat de kernproef van het regime in Pyongyang een geschatte kracht van 120 kiloton had.

De aanpassingen naar boven hebben volgens de Japanse defensieminister te maken met een nieuwe schatting van de kracht van de aardbeving (6,1) die volgde op de ontploffing.

De VN-ondersecretaris-generaal voor politieke zaken, Jeffrey Feltman, had de kracht tegenover de VN-Veiligheidsraad ingeschaald tussen de 50 en 100 kiloton.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ruku nakamura

    Een paar dagen later was er een grote aardbeving .

  • Noël Abbeel

    En de natuur kapot maken....