Hoe Noord-Koreaanse kernproef interpreteren? "Timing is niet toevallig"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaf het bevel voor de zesde kernproef.
ap De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaf het bevel voor de zesde kernproef.
Noord-Korea heeft vanochtend een zesde kernproef uitgevoerd, met een zware aardbeving tot gevolg. Op Twitter deelt docent internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) een analyse. "Pyongyang wil wellicht de twee grootmachten tegen elkaar uitspelen."

De test was wellicht krachtiger dan vorige tests en vond plaats op de eerste dag van een BRICS-top (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, red.) in het Chinese Xiamen. "Die timing is niet toevallig", deelt Holslag in zijn tweet. "Het betreft wellicht een poging om de aandacht van de Chinese president Xi Jinping te wekken en hem 1) ofwel te dwingen partij te kiezen; met andere woorden duidelijkheid te krijgen over waar de Chinezen precies staan en hoever ze willen meegaan in Amerikaans beleid van druk en diplomatieke isolatie."

"2) Ofwel de Chinezen onder druk te zetten de Amerikanen aan te manen om meer te investeren in rechtstreeks overleg in de richting van een akkoord. Dat laatste zou kunnen betekenen dat de sancties een effect sorteren en de Noord-Koreanen zelf nerveus worden. Pyongyang wil wellicht de twee grootmachten tegen elkaar uitspelen", zo luidt het vervolg van de tweet.

Professor in de internationale politiek Jonathan Holslag.
photo_news Professor in de internationale politiek Jonathan Holslag.

Volgens Holslag is dé vraag hierna of de Amerikanen bereid zullen zijn tot meer rechtstreeks overleg om tot een akkoord te komen. "Dit zal veel afhangen van het signaal dat de Chinezen geven", klinkt het nog. "Als de Chinezen blijven vasthouden aan het principe dat eerst de VS zijn militaire aanwezigheid rondom Noord-Korea moet afbouwen alvorens Noord-Korea zijn kernwapens zal bevriezen én als Peking deze keer geen waterdichte garanties in Pyongyang kan bekomen, dan is inschikkelijkheid aan Amerikaanse zijde onwaarschijnlijk en zal de escalatie doorgaan."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Mulder

    Hoe dikwijls is die al in Noord Korea geweest ?

  • Ahmed Wirtani

    En dit voor iemand die zogezegd geneeskunde heeft gestudeerd

  • nathalie asma

    Das daar percies de turnhoutsebaan....