Hawaï test voor het eerst sinds Koude Oorlog nucleaire alarmsirene na nieuwe rakettest Noord-Korea

AFP
De Amerikaanse staat Hawaï heeft vrijdag voor het eerst sinds de Koude Oorlog de nucleaire alarmsirene getest. De test komt er amper enkele dagen nadat Noord-Korea een nieuwe rakettest uitvoerde. Om 11.45 uur plaatselijke tijd vond eerst een geplande maandelijkse test van het alarmsignaal plaats, gevolgd door een één minuut durende sirene die waarschuwt voor een aanval, preciseerde de Hawaïaanse rampenbestrijdingsdienst.

"Het is zeer belangrijk dat het volk begrijpt wat elke toon betekent", legde het hoofd van de dienst, Vern Miyagi, uit. Wanneer de nucleaire alarmsirene weerklinkt moeten de mensen onmiddellijk een schuilplaats opzoeken, want "amper 20 minuten na de lancering kan een Noord-Koreaanse raket al Hawaï treffen", luidde het.

Hawaï ligt op 7.400 kilometer van Noord-Korea. Er wonen rond de 1,4 miljoen mensen. Op Hawaï is ook het Pacific Command (PACOM) van de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan gevestigd. Pyongyang heeft er de voorbije maanden meermaals mee gedreigd Amerikaans grondgebied aan te vallen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raymond van der craen

    Ik denk echt niet of het wat uitmaakt dat je een kelder in kruipt wanneer je een kernbom op je dak krijgt.

  • Stefan Van der Pulst

    En wat moeten de gewone mensen daar dan doen? Snel onder tafel duiken?