Dramatische beelden van achtervolging en redding deserterende Noord-Koreaanse soldaat

De deserterende soldaat kan maar net op het nippertje uit de auto springen en wegvluchten.
rv De deserterende soldaat kan maar net op het nippertje uit de auto springen en wegvluchten.
Het commando van de Verenigde Naties in Korea (UNC) heeft beelden vrijgegeven van de ontsnapping, achtervolging en redding van de Noord-Koreaanse soldaat die op 13 november zijn land ontvluchtte.

Tijdens zijn ontsnappingspoging werd hij achtervolgd door Noord-Koreaanse militairen: een van hen overschreed daarbij even de demarcatiezone. De Noord-Koreaanse soldaten vuurden zo ook over de grens met Zuid-Korea. In beide gevallen gaat het volgens het commando van de Verenigde Naties in Korea (UNC) om een inbreuk op het wapenbestand van 1953.

Ontsnapping

Op de spectaculaire bewakingsbeelden is te zien hoe een militair voertuig richting grensovergang racet en een controlepost van Noord-Koreaanse agenten voorbijrijdt vooraleer de bestuurder zich schijnbaar vastrijdt in de gracht. 

De Noord-Koreaanse soldaten hebben de deserteur bijna te pakken wanneer hij uit de jeep springt en te voet wegvlucht. Hij wordt op de hielen gezeten door de militairen, die het vuur openen. Eén van de soldaten overschrijdt in de achtervolging ook even de grens met Zuid-Korea, maar keert dan terug.

Het ogenblik waarop de overloper wordt neergeschoten is niet te zien op de videobeelden, maar uiteindelijk stort hij neer naast een betonnen muur. Drie Zuid-Koreaanse militairen kruipen vervolgens naar hem toe om hem in veiligheid te brengen.

Stabiel

De deserterende militair werd vervolgens met een helikopter van het Amerikaanse leger naar het ziekenhuis in Suwon, ten zuiden van Seoel, overgebracht. Hij werd vijf of zes keer geraakt, maar stelt het volgens de artsen goed. Tijdens twee operaties werden de kogels uit zijn lichaam gehaald. Hij is bij bewustzijn en ademt zelfstandig. “Hij stelt het goed,” zei chirurg Lee Cook-Jong tijdens een persconferentie: “Hij zal niet sterven.”

Bekijk hieronder de volledige video.
36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ronny Van de Wal

  Ik ben het eens met Fille van de Foor.Dit was het eerste wat bij mij opkwam toen ik de beelden zag.In elk geval heeft Amerika nu toch een 'oorlogsdaad' kunnen vaststellen. Ze hebben er lang moeten over nadenken maar het is hen toch weer gelukt.Amerikaanse propaganda,meer niet.

 • Armand Smekens

  @Fille van de Foor: Nog nooit gehoord van de "middelen" die aan weerszijden van die lijn worden ingezet om mekaar voortdurend in de gaten te houden?

 • Joel Hendrickx

  Respect voor die kerel, mijn medeleven voor zijn naasten die waarschijnlijk een hellebestaan tegemoet zien. Hopelijk wordt hij het grote voorbeeld voor de Noord Koreaanse onderdrukte bevolking. Moet de wereld schrik hebben van een zgn supermacht als men er nog niet in slaagt vanop schietkraanafstand met een overmacht aan supergetrainde grenswachters één man dood te schieten? Wanneer, hoe en door wie wordt hier eindelijk eens een einde gemaakt aan dit mensonterende schrikbewind?

 • Fille van de Foor

  En niemand die zich de vraag stelt hoe men dit alles heeft kunnen filmen, vanuit verschillende camerastandpunten dan nog wel en van een afstand van zo'n 4km (= de breedte van de gedemilitariseerde zone). Ongetwijfeld het zoveelste staaltje van VS-propaganda dat de simpelen van geest slikken als zoete koek.

 • guido vermeyen

  diene mens heeft chanche...gelukkig hebben ze hem niet opgepakt die noord koreanen...de rest van zijn leven zou een hellegat zijn.