Dit is de favoriete presentatrice van het Noord-Koreaanse regime

Ri Chun-Hee heeft al meerdere keren het nieuws van een "geslaagde" nucleaire test mogen brengen.
AFP/KCTV Ri Chun-Hee heeft al meerdere keren het nieuws van een "geslaagde" nucleaire test mogen brengen.
De favoriete presentatrice van Noord-Korea heeft vandaag op de televisie met fierheid gemeld dat haar land in het bezit is van een waterstofbom. De doorwinterde Ri Chun-Hee, die 74 jaar oud is, wordt bij elke grote gebeurtenis opgevoerd.

Zo kondigde Ri Chun-Hee in 1994 het overlijden van de stichter van het land, Kim Il-Sung, aan. Net als de dood van zijn zoon Kim Jong-Il in 2011.

Pensioen
De presentatrice is eigenlijk sinds 2012 op pensioen, maar wordt nog steeds gevraagd om nieuws over belangrijke gebeurtenissen aan te kondigen. Zo heeft Ri Chun-Hee in 2016 de verschillende nucleaire testen gemeld, twee maanden geleden nog mocht ze de lancering aankondigen van een intercontinentale ballistische raket.

Emotie
Ri Chun-Hee staat erom bekend het nieuws met veel emotie voor te lezen, soms zelfs boos of met een traan. Vooral als het gaat over leider Kim Jong-Un steekt ze haar trots niet onder stoelen of banken. Ri Chun-Hee heeft vandaag het nieuws over de waterstofbom dan ook met een brede glimlach aangekondigd. Ze zei met veel fierheid dat de test "volkomen geslaagd" was. 

Armoede
Ri Chun-Hee komt uit een arme familie. Haar lage afkomst heeft ervoor gezorgd dat ze goed lag binnen het autoritaire regime, armoede is er immers een teken van betrouwbaarheid.

Ri Chun-Hee heeft podiumkunsten gestudeerd aan de Universiteit van Pyongyang voor Theater en Film. In 1971 is ze beginnen werken als nieuwspresentatrice voor de Noord-Koreaanse staatszender. Haar lange carrière is erg uitzonderlijk. Terwijl velen ontslagen of gedegradeerd werden, heeft zij altijd haar job zonder onderbreking kunnen uitoefenen. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ruku nakamura

  Is communistisch leven arm zijn ?spreek niet over andere gebieden maar zij leeft in pyongyang .Daar valt dat nog goed mee.

 • Jurgen Van Den Bergh

  En altijd in haar peignoir.

 • Jurgen Vermaut

  Favoriet? Mogen ze dan plots kiezen...lol

 • Kris Delen

  Er liggen gewoon een reeks punaisen op haar stoel

 • F tirak

  Kan op de VRT sommige pensioengerechtigden vervangen