Deze man overleefde een strafkamp in Noord-Korea: "Ze probeerden me te kraken"

Kenneth Bae tijdens zijn tijd in de Noord-Koreaanse strafkampen (archiefbeeld)
ap Kenneth Bae tijdens zijn tijd in de Noord-Koreaanse strafkampen (archiefbeeld)
Hoe overleef je fysiek en mentaal de Noord-Koreaanse strafkampen? Amper, zegt de 47-jarige Amerikaan Kenneth Bae aan CNN. In 2013 werd de evangelische missionaris in Noord-Korea tot 15 jaar werkkamp veroordeeld omdat hij geprobeerd zou hebben "de staat omver te werpen".

De Verenigde Naties hebben de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea al met die van de nazi's vergeleken. De getuigenis van Bae aan de Amerikaanse nieuwszender CNN doet geen afbreuk aan die vergelijking, integendeel: "De cipiers hebben geprobeerd om mij te kraken. Ze herinnerden mij er iedere dag aan dat mijn leven voorbij was, dat mijn familie noch de Amerikaanse overheid om mij gaf. Dat ik nooit zou vrijkomen."

De missionaris werd in november 2012 in Noord-Korea gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Noord-Korea is officieel atheïstisch en Bae zou met een bijbel in een nachtclub betrapt zijn. In 2014 werd de Amerikaan vervroegd vrijgelaten, na geheime onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS.

Bae: "Ik ben iedere dag ongelofelijk dankbaar dat ik me opnieuw op Amerikaanse bodem bevind. (richt zich nadrukkelijk tot CNN-presentator Chris Cuomo) Het is echt onwezenlijk dat ik nu met jou aan het praten ben."

"735 dagen in Noord-Korea voelde aan als een eeuwigheid. Van 8 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds moest ik akkers bewerken, stenen dragen en kool sjouwen. Ik kampte voor mijn detentie al met gezondheidsproblemen, ik moet u niet vertellen dat het afschuwelijk was."

In de Noord-Koreaanse strafkampen zitten naar schatting 150.000 tot 200.000 'politieke' gevangenen. De meesten zijn zonder enige vorm van proces naar deze kampen gezonden.

Kenneth Bae
ap Kenneth Bae

'Ze herinnerden mij er iedere dag aan dat mijn leven voorbij was'

Kenneth Bae