CIA: "Achter dikdoenerij van Kim Jong-Un gaat rationeel denkend iemand schuil"

afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un is een politiek rationele man, iets waarmee de Verenigde Staten serieus rekening mee moeten houden in hun omgang met Pyongyang. Dat heeft een CIA-expert inzake Noord-Korea vandaag gezegd.

"Achter de dikdoenerij van Kim Jong-Un gaat een rationeel denkend iemand schuil", verklaarde Yong Suk Lee, adjunct-vicedirecteur van de CIA op het departement Noord-Korea. "In dit land lijkt men zijn conservatieve opvattingen te onderschatten. De man wil heel lang regeren en in zijn bed sterven", voegde hij eraan toe tijdens een conferentie over de CIA in een universiteit in Washington. Veel Amerikaanse politieke kopstukken, president Donald Trump inbegrepen, schilderen Kim Jong-Un af als een "gek" en een "irrationeel persoon".

"Overleven"
Noord-Korea is een regime dat gewoontegetrouw in de verdediging kruipt, rekening houdend met zijn geschiedenis en het feit dat het omringd is door grootmachten. Zijn leiders spelen daarop in, legde Yong Suk Lee uit. "Noord-Korea is een politieke organisatie die gedijt op confrontatie met anderen." Maar de oorlogszuchtige retoriek van Kim en zijn vastberadenheid om tegen elke prijs het nucleair programma van zijn land te verdedigen, betekent niet dat hij de -irrationele- beslissing zal nemen om een atoombom op de Verenigde Staten te droppen. "'s Morgens opstaan en de beslissing nemen om een kernbom boven Los Angeles te lossen, is niet in zijn belang als hij wil overleven", besluit Yong Suk Lee.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • H. Huybrechts

  En de CIA heeft het nog nooit mis gehad... hm, dit was sarcasme hé!

 • Peter Mulder

  Ik heb hem ontmoet en ja, hij weet inderdaad heel goed wat hij doet. Ik betwijfel dat we over Trump hetzelfde kunnen zeggen.

 • mario Kessels

  Ik dacht dat de nonkel en tante de touwtjes in handen hadden?

 • André Van der Poorten

  Graan ? Dat ziet er bij ons anders uit met tarwe bv . Dit is precies lang gras ! Alhoewel in NK.?

 • Lode Lemmens

  Kim Jong-Un, rationeel denkend? Jaja zeker, en waarschijnlijk is hij ook de grootste sponsor van Amnesty International en Unicef...