Chinese mensensmokkelaars dwingen Noord-Koreaanse vluchtelingen in de seksindustrie: “Sommige slachtoffers zijn amper 12 jaar”

Noord-Koreaanse vrouwen die hun land ontvluchten worden door Chinese mensensmokkelaars ingezet in de seksindustrie
shutterstock Noord-Koreaanse vrouwen die hun land ontvluchten worden door Chinese mensensmokkelaars ingezet in de seksindustrie
Duizenden Noord-Koreaanse meisjes en vrouwen die het dictatoriaal regime in hun land wilden ontvluchten, zijn in handen van Chinese mensensmokkelaars gevallen die hen inzetten in de seksindustrie. Gedwongen huwelijken, prostitutie en systematische verkrachtingen. Een rapport van Korea Future Initiative bundelde getuigenissen en schetst daarmee een verontrustend beeld van de wanpraktijken die vrouwelijke vluchtelingen moeten doorstaan. 

 Het Korea Future Initiative (KFI), een Zuid-Koreaanse organisatie die zich bekommert om het lot van Noord-Koreaanse vluchtelingen, stelt vandaag haar nieuw rapport voor. Daarin wordt in detail beschreven hoe kwetsbare vrouwen en meisjes van amper twaalf worden misleid Noord-Korea te ontvluchten, om daarna als seksslaven te worden verkocht in China.

Eens in het vizier van de bendes, hebben de vrouwen eigenlijk nog weinig keuze. Ofwel worden ze seksslaven ofwel moeten ze terugkeren. Naar het land waar marteling, gevangenis en, in het ergste geval, de doodstraf wacht.

Niet meer rechtop staan

Het rapport onthult een wijdverspreide Chinese handel die elke verbeelding tart. Een overlevende vertelt hoe een jong meisje, dat in de prostitutie werd gedwongen, zo wreed misbruikt werd dat ze niet meer rechtop kon staan.

“Voor de vrouwen worden verkocht, worden ze samen gebracht in een huis. Toen ik aankwam waren er veel Noord-Koreaanse vrouwen en meisjes. Bij een meisje waren haar vagina en anus uit elkaar gescheurd. Een andere vrouw vertelde dat er niets overbleef: geen huid, enkel een groot gat”. 

“Ik was zo geschokt toen ik het meisje door de kamer zag kruipen, terwijl ze probeerde recht te staan met de muren als steunpilaar. Ik zag haar bloed op de grond. Ze huilde”, vertelt Song, die wist te ontkomen. 

Uitgehongerd en voor de camera misbruikt

Een 14-jarig meisje beschrijft hoe ze werd uitgehuwelijkt. Ze ging over de toonbank voor omgerekend drieduizend euro. Anderen spreken over hoe ze uitgehongerd werden of voor de camera misbruikt om ‘s werelds onstilbare honger naar online pornografie mee te voeden. 

Het verhandelen van Noord-Koreaanse vrouwen is een lucratieve aangelegenheid in China. Jaarlijks zou het zo’n 82 miljoen euro opbrengen. Maar niet alleen Noord-Koreaanse vrouwen zijn het slachtoffer van Chinese mensenhandel. Er is een patroon ontstaan waarbij nagenoeg alle ontwikkelingslanden grenzend aan of handelend met China vrouwen verhandelen.

Alleen zijn Noord-Koreaanse vrouwen het meest kwetsbaar. Ze kunnen geen asiel aanvragen in China, een verdag dat werd afgesloten met Kim Jong-un beveelt dat Noord-Koreaanse onderdanen terug moeten worden gestuurd. Mensenhandelaars weten dus dat hun slachtoffers niet naar de politie kunnen stappen voor hulp.

Diepgewortelde vrouwenhaat en eenkindpolitiek

De kern van het probleem is volgens experten een tekort aan vrouwen in China en een diepgewortelde vrouwenhaat. “In China bestaan zelfs vandaag nog denkbeelden die vrouwen minderwaardig achten, die hen reducteren tot eigendommen, tot objecten die bestaan om mannen te plezieren”, dat zegt professor Susan Tiefenbrun, die heel wat geschreven heeft over mensenhandel in China. 

Maar ook de eenkindpolitiek die van kracht was van 1979 tot 2016 heeft het probleem mee aangewakkerd. Om de overbevolking in het land in te perken mochten Chinezen slechts één kind op de wereld zetten. Dat er daarbij een duidelijke voorkeur was voor jongens, is logisch. Meisjes kosten meer geld, bijvoorbeeld door de vereiste bruidsschat, die veel arme families niet konden betalen. Daarnaast zet een jongen de familienaam voort en brengt hij meer geld in het laatje.

Het beleid, gecombineerd met een uitgesproken voorkeur voor jongens, heeft geleid tot een genderonevenwicht. Er zijn veel te veel mannen voor veel te weinig vrouwen. Dus worden vrouwen uit arme landen naar China ‘ingevoerd’. Het gevolg voor de vrouwen is nu pijnlijk duidelijk. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annelies eylenbosch

  Geen woorden voor deze gruwelijkheden!! Wat kunnen mensen slecht zijn!

 • Baldwin Schepers

  Hoe kan dit nog vandaag de dag en waarom doet niemand er iets aan waar is de verenigde naties steken ze hun hoofd weer in het zand

 • Recardo Fratali

  Niets van de Chinezen kopen ,handel boycotten .

 • Tom De Helze

  Van de ene nachtmerrie naar de andere, van de niveau 4 van de Hel naar niveau 5... Mensen zijn ondingen.

 • Erwin Werwaarts

  Machtelozen zijn bij machtsmisbruik altijd een slachtoffer .