Ga naar de mobiele website
^ Top

China waarschuwt voor nakend conflict in Noord-Korea: "Wie een oorlog start, zal de prijs betalen"

AFP
In Noord-Korea kan "elk moment een conflict losbarsten". Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag gezegd op een persconferentie in aanwezigheid van zijn Franse ambtgenoot Jean-Marc Ayrault. De Chinezen reageren daarmee op de nieuwste dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump ten aanzien van hun communistische bondgenoot.

De Chinezen willen een gewapend conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten koste wat het kost vermijden. "De winnaar zal niet degene zijn die de scherpste uithalen formuleert of het meest met zijn spierbundels rolt. Als er een oorlog komt, is het resultaat een situatie waar niemand als winnaar uitkomt", zei Wang. "De enige mogelijke uitweg is de dialoog. Wij vragen dat de provocaties stoppen."

Tegelijkertijd sprak de Chinese minister ook dreigende taal. "Wie een oorlog start, zal de historische verantwoordelijkheid daarvoor dragen en de prijs betalen", aldus Wang.

"Wie een oorlog start, zal de historische verantwoordelijkheid daarvoor dragen en de prijs betalen"

AFP

Air China

De Chinese luchtvaartmaatschappij Air China heeft intussen bekendgemaakt vanaf maandag te stoppen met vluchten tussen de Chinese hoofdstad Peking en Pyongyang in Noord-Korea. Dat melden Chinese staatsmedia. Een reden geeft de luchtvaartmaatschappij niet.

Volgens de Chinese staatszender CCTV is het in het verleden nog gebeurd dat Air China ophield met vliegen tussen beide hoofdsteden omdat er niet voldoende reizigers waren.

Russen roepen op tot terughoudendheid

De Russen roepen op tot terughoudendheid. "Elke actie die als een provocatie geïnterpreteerd zou kunnen worden, moet vermeden worden", verklaarde de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov tijdens een persconferentie. "Moskou volgt de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland met grote bezorgdheid. We roepen alle landen op tot terughoudendheid en waarschuwen hen voor elke actie die als een provocatie gezien kan worden", aldus Peskov.

Verantwoordelijken binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten stelden gisteren dat de VS een preventieve aanval tegen Pyongyang zouden uitvoeren, indien ze er zeker van zijn dat de Noord-Koreanen opnieuw een testlancering met nucleaire raketten zouden uitvoeren. Een hoge verantwoordelijke binnen het Witte Huis verklaarde vandaag dat "het niet gaat om de vraag of er een nieuwe test komt, maar wel wanneer die zal plaatsvinden". De VS zijn volgens diezelfde bron al begonnen met een evaluatie van de militaire opties tegen Noord-Korea.
27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • d q

  Noord Korea is het gevolg van terug trekking Amerika... Mmm komt me bekend voor, waar heb ik dat alweer tegen gekomen... Irak, Afghanistan, Syrie, Japan, Korea ? Dus 2de poging nu voor Noord Korea !

 • Werner Roothoofd

  Noord Korea is Stratego in het echt aan het spelen, alleen beseft hij niet dat er rond de kaart nog anderen aan het meekijken zijn en Amerika, hun geschiedenis kennende zou deze scenes moeten kennen, maar neen ze gaan er met open ogen inlopen... Alweer!

 • Renzo De Hond

  Dat Trump een ramp zou worden voor de stabiliteit in de wereld wist iedereen al lang vóór de verkiezingen, behalve diegenen die voor hem gestemd hebben en zijn Vlaamse fans.

 • Frank Van den Bulck

  En WW 4 wordt dan uitgevochten met knotsen en bijlen. Goe bezig hoor. HOERAA

 • Frank Van den Bulck

  Er zal nooit een winnaar zijn. Idioten. Remember Enola Gay !!!

Meld een bug