Ga naar de mobiele website
^ Top

China, Rusland en Japan manen VS tot kalmte in kwestie-Noord-Korea

V.l.n.r: Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Lu Kang, Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Japanse premier Shinzo Abe
EPA, AP V.l.n.r: Woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Lu Kang, Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Japanse premier Shinzo Abe
Zowel Rusland, China en Japan hebben de Verenigde Staten tot kalmte aangemaand in het conflict met Noord-Korea. De drie landen kwamen, afzonderlijk, met hetzelfde voorstel: grijp niet militair in, maar zet in op diplomatie.

"Ik hoop dat de VS weer geen eenzijdige stappen gaat zetten zoals in Syrië", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou. Hij herinnerde eraan dat het verzaken aan militaire interventies een van de grote kiesbeloftes van Trump was. Mocht Washington toch eenzijdig en militair ingrijpen, kiest de VS voor "een erg riskante weg".

Ook woordvoerder Lu Kang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken schetste een "erg gevaarlijke toestand" op het Koreaanse schiereiland als niet gekozen wordt voor terughoudendheid. De spanningen tussen Washington en Pyongyang moeten niet wederzijds aangewakkerd, maar afgebouwd worden, aldus Lu.

"Er is een noodplan om landgenoten te evacueren uit Zuid-Korea"

Zelfs Japan, een trouwe bondgenoot van de VS, hamerde bij monde van premier Shinzo Abe op diplomatiek overleg. "Dialoog om de dialoog levert evenwel niets op", zei Abe, die van oordeel is dat "druk" op het communistische land moet worden uitgeoefend.

Abe bevestigde dat Tokio een noodplan heeft om landgenoten uit Zuid-Korea te evacueren in het geval de kwestie escaleert. De maatregel betreft naar schatting 57.000 Japanners.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jiwanjyot Singh

  Hack Noord-Korea zodat ze hun nukes niet kunnen lanceren en val ze dan aan. Het Amerikaanse leger zal korte metten maken met het Noord-Koreaanse leger op deze manier.

 • didjee2 Blanke

  Zoals ik hieronder gelezen heb, Trump lijkt nu toch niet veel anders dan Hillary ...

 • Cristof Graulus

  Stuur de Dirty dozen

 • Prisoner 24601

  De wereld zit met een groot probleem : seoel de miljoenenstad ligt veel te dichtbij. Niemand kan die gek raken zonder dat er duizenden doden vallen. Een huurmoordenaarscommando lijkt me nog de beste oplossing

 • A A

  De vrienden van n Korea hebben gesproken

Meld een bug