Belangrijke Noord-Koreaanse kernwapenexpert overleden

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Ju Kyu Chang, een expert die nauw betrokken was in de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is overleden. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. 

De man, "een universitair en professor", leverde volgens KCNA "een belangrijke bijdrage aan de versterking van de defensiecapaciteiten" van het land. Hij stond aan het hoofd van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van kernwapens en raketten.

Ju Kyu Chang stond in 2013 op de lijst van Noord-Koreanen die door de VS werden gesanctioneerd voor hun rol in het kernwapenprogramma van Pyongyang. Hij overzag onder meer de ontwikkeling en lancering van de raket Unha 2 in 2009 en speelde een cruciale rol in twee andere Unha-raketten in 2012. De man was sinds 2015 officieel met pensioen. Ju overleed gisteren aan de gevolgen van een bloedziekte. Hij werd 89 jaar oud.

Het is niet duidelijk of het overlijden van de expert een invloed zal hebben op het Noord-Koreaanse kernprogramma. Officieel is Pyongyang eerder dit jaar gestopt met kernproeven en tests met raketten, onder meer omdat het kernwapenprogramma volgens leider Kim Jong-un af is. In juni beloofde de dictator de nucleaire wapens te ontmantelen, na een historische ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore.

Lancering van een Unha-raket in 2012.
Reuters Lancering van een Unha-raket in 2012.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Baeyens

    Hoeveel anderen zouden er al niet gestorven zijn door 'bloedziekte' in Noord-Korea.

  • Theo Van Hoof

    Bloedziekte ten gevolge van straling?

  • paul van de velde

    Over de doden niks dan goed. Een groot verlies voor onze N-Koreanen RIP