Amerikaanse Defensieminister Mattis: Noord-Korea heeft de hoogste prioriteit

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis en Hwang Kyo-ahn, waarnemend president van Zuid-Korea.
Getty Images De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis en Hwang Kyo-ahn, waarnemend president van Zuid-Korea.
Bij zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaanse minister van Defensie heeft James Mattis bondgenoot Zuid-Korea blijvende militaire bescherming tegen Noord-Korea toegezegd. De VS zijn de steun aan Zuid-Korea verplicht, zei Mattis vandaag in Seoel tijdens een bijeenkomst met de nationale veiligheidsadvisuer Kim Kwan Jin. De nieuwe Amerikaanse regering onder president Donald Trump zal bovendien "de nucleaire bedreiging van Noord-Korea als veiligheidskwestie met de hoogste prioriteit behandelen", aldus Mattis. De VS hebben Zuid-Korea onder hun nucleair schild geposteerd.

Kim en Mattis bekrachtigden ook dat op basis van hun "waterdichte" veiligheidssamenwerking reactie zal komen op provocaties van Pyongyang. Het bezoek van Mattis komt "op het gepaste moment", zei Kim. Morgen zal Mattis na een vergadering met zijn Zuid-Koreaanse collega Han Mi-koon verderreizen naar Japan, een andere belangrijke bondgenoot van Washington in Azië.

Kernproeven
De situatie in de regio is gespannen. Noord-Korea voerde vorig jaar twee atoomproeven uit en meer dan twintig testen met ballistische raketten. Daarmee ging het land recht in tegen resoluties en sancties van de VN.

Japan en Zuid-Korea zien in het nucleaire en rakettenprogramma van het internationaal geïsoleerde buurland de grootste bedreiging voor hun veiligheid. De onwetendheid over het Aziëbeleid van de VS onder Trump had de bezorgdheid in beide landen nog vergroot. Trump had tijdens de verkiezingsstrijd beide bondgenoten immers verweten niet voldoende voor de Amerikaanse militaire aanwezgheid te betalen.

Raketafweersysteem
Verwacht wordt dat Mattis en Han ook over een concrete termijn voor de geplande stationering van een nieuw Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaanse bodem zullen praten. De opstelling van onderscheppingsraketten van het type THAAD botst niet alleen op kritiek van Noord-Korea, maar ook van China en Rusland. Mattis en Kim Kwan Jin hebben evenwel bekrachtigd dat de stationering zoals gepland dit jaar zal volgen, aldus de presidentiële administratie.

Mattis acht volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN alleen de "provocatieve houding" van Noord-Korea verantwoordelijk voor de stationering van de raketten. Geen ander land buiten Noord-Korea moet zich zorgen maken over de THAADs.

Mattis had zich vandaag na zijn aankomst op een militaire luchtmachtbasis ten zuiden van Seoel eerst door de bevelhebben van de Amerikaanse strijdkrachten in Korea (USFK), Vincent Brooks, over de situatie op het Koreaanse schiereiland laten voorlichten. De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong Un had onlangs laten verstaan dat het land voorbereidingen treft voor de test met een intercontinentale raket, die ook de VS zou kunnen bereiken.