Amerikaanse burger naar "speciale gevangenis" in Noord-Korea

Het Hooggerechtshof in Pyongyang.
AP Het Hooggerechtshof in Pyongyang.
Na zijn veroordeling tot 15 jaar dwangarbeid in het communistische Noord-Korea is een Amerikaanse burger volgens een officiële mededeling overgebracht naar een "speciale gevangenis".

De Amerikaan Pae Jun Ho - die in de VS Kenneth Bae wordt genoemd - is "zijn leven in de speciale gevangenis begonnen", berichten de staatsmedia zonder details te noemen. Het Hooggerechtshof van het land had de 44-jarige Amerikaan van Koreaanse afkomst eind april schuldig bevonden aan een klaarblijkelijke poging tot omverwerping van het bewind.

Bae, die in China een reisbureau uitbaat en als missionaris is opgeleid, werd in november 2012 bij zijn aankomst als toerist in Rason in het noorden van Noord-Korea opgepakt. Volgens Pyongyang had hij vijandige literatuur bij zich gehad.

De veroordeling kwam temidden de zware politieke crisis in de betrekkingen tussen Washington en Pyongyang wegens het Noord-Koreaans atoomprogramma. De voorbije jaren waren er herhaaldelijk arrestaties van Amerikaanse burgers in Noord-Korea. Ze werden na bemiddeling door hoge Amerikaanse gezanten weer vrijgelaten. Er werd dan ook gespeculeerd dat Noord-Korea Bae in de onderhandelingen wilden betrekken.