"Tientallen Noord-Koreaanse onderzeeërs verlaten legerbases"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un aan boord van een onderzeeër.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un aan boord van een onderzeeër.
Meer dan vijftig Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten voor operaties. '70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten en hun locaties zijn niet bekend', meldde het Zuid-Koreaanse leger aan de persbureau Yonhap.

Het stalinistische land heeft ook het aantal artillerietroepen aan de grens verdubbeld en de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.

De gesprekken tussen de Koreaanse landen zijn zondag hervat, liet de regering van Seoul aan persbureau AP weten. Het overleg begon zaterdag in het dorp Panmunjom. Panmumjom ligt in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Zaterdagnacht werden de gesprekken afgebroken.

Escalatie voorkomen

Doel van het overleg is om verdere escalatie te voorkomen. De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden.

Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Bewoners uit het grensgebied aan de Zuid-Koreaanse kant werden uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar bunkers.

De Verenigde Staten lieten naar aanleiding van de beschietingen weten dat het land handlanger Zuid-Korea zo nodig zal helpen.