"Satelliet ontdekt nieuwe Noord-Koreaanse oorlogsschepen"

Kim Jong-un leert hoe hij moet vliegen.
EPA Kim Jong-un leert hoe hij moet vliegen.
Op recente satellietbeelden zijn twee nieuwe Noord-Koreaanse fregatten te zien, meldt de op Noord-Korea gerichte website 38 North. Het zijn de grootste oorlogsschepen die het land in een kwart eeuw heeft gebouwd.

De fregatten kunnen elk een helikopter aan boord hebben en lijken te zijn ontworpen om onderzeeboten te bestrijden en de visserij te beschermen.

De schepen zijn te zien op opnamen van commerciële satellieten die in december en januari zijn gemaakt. Een van de fregatten ligt bij een scheepswerf in de westelijke havenstad Nampo, de andere bij een werf in de noordoostelijke haven Nanjin. Of de oorlogsbodems al inzetbaar zijn, is onduidelijk.

Effectiviteit sancties
Volgens analist Joseph Bermudez is het opmerkelijk dat Noord-Korea ondanks internationale economische sancties en veronderstelde industriële en economische stagnatie in staat blijft oorlogsschepen en andere vaartuigen te bouwen. Volgens Bermudez geeft dit te denken over de effectiviteit van de sancties, maar ook over de meldingen aangaande het afnemende conventionele militaire vermogen van het land.

Defensieanalist Bruce Bennett van de RAND Corp. denkt dat het Noord-Koreaanse regime in oorlogsbodems investeert om de steun te behouden van het marinepersoneel. Ook denkt hij dat Noord-Korea zijn vissers wil beschermen tegen de toenemende druk van de visserijvloten van Zuid-Korea, China, Japan en Rusland.