Ga naar de mobiele website
^ Top

"Noord-Koreaanse raket was op weg naar Rusland toen ze tot ontploffing werd gebracht"

Archiefbeeld van een legeroefening met ballistische raketten in Noord-Korea.
REUTERS Archiefbeeld van een legeroefening met ballistische raketten in Noord-Korea.
Vorige week explodeerde een Noord-Koreaanse raket kort na de lancering. Het wapentuig zou op weg geweest zijn naar Rusland vooraleer het tot ontploffing werd gebracht. Dat bericht de Britse krant The Independent op basis van de 'Seoul Economic Daily'.

Het Zuid-Koreaanse dagblad meldt dat de raket 48 kilometer had afgelegd alvorens het wapentuig door de autoriteiten onschadelijk werd gemaakt, uit angst dat het per ongeluk op weg was naar Rusland.

De krant claimt: "Indien de ballistische raket die naar de noordoostelijke regio vloog niet gefaald had, dan ging ze zeker richting een havengebied of Russisch territorium. Dat is de reden waarom Noord-Korea de raket met opzet vernietigde."

De 'Seoul Economic Daily' baseert zich daarvoor op een anonieme bron die verklaarde dat de richting die de raket uitging "duidelijk anders was dan bij vorige lanceringen". En de bron voegde daaraan toe: "De hoek van de lancering bedroeg 49 graden terwijl dit vroeger schommelde rond de 89 à 90 graden zodat het projectiel in de zee stortte."

Viktor Ozerov van het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat de Russische luchtafweer in de hoogste staat van paraatheid verkeert. "Wij controleren het luchtruim in die zone die tot de verantwoordelijkheid van de Russische luchtmacht behoort."

Gisteren hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump elkaar gesproken aan de telefoon, onder meer over de situatie in Noord-Korea. Poetin zou de Amerikaanse president tot terughoudendheid hebben opgeroepen om het conflict niet op de spits te drijven. Gisteren bevestigden de VS nog dat een raketschild in Zuid-Korea operationeel is gemaakt tegen Noord-Koreaanse aanvallen.

REUTERS
EPA
REUTERS
Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter P

  Het word tijd dat we noord-Korea opkuisen , wij westerse wereld zijn nu medeplichtig voor moord op miljoenen mensen ! omdat we dit allemaal laten gebeuren en toekijken , dit noemt men schuldig verzuim

 • Hey HALLO

  Terughoudendheid van de Russen kan je alleen maar toejuichen. Ook al heeft het ze een straaljager gekost en een piloot. Een repressaille over en weer had nog veel meer levens gekost.

 • gerry van diest

  Wereld oorlog 3 niet in de maak.... Al lang bezig maar nog niet uitgebroken... Er staat ons nog veel te wachten. R.I.P.

 • K R

  Alsof de Russen zo imposant zijn, Jiwanjyot Singh, wat hebben ze gedaan tegen de Turken die hun straaljager neerschoten? Helemaal niets buiten een paar embargos...

 • Van Eersel Guy

  Geeft hem oep z'n mulle

Meld een bug