"Noord-Korea zal niet aarzelen om container met nucleaire bom naar VS te smokkelen en daar te laten ontploffen"

AFP
De meeste experten gaan ervan uit dat Noord-Korea haar eventuele kernwapens uit voorzorg diep onder de grond heeft verborgen. De Australische analist Chris Douglas komt echter met een andere onrustwekkende theorie op de proppen.

In een gastbijdrage voor denktank 'Australian Strategic Policy Institute' schetst hij een angstaanjagend scenario. Noord-Korea heeft mogelijk haar nucleaire bommen het land uit gesmokkeld en via het internationale containerverkeer naar het Westen gebracht.

"Een kernwapen kan via een container naar elk land of elke stad getransporteerd worden en wanneer men gebruik maakt van treinen of vrachtwagens ook naar steden die ver van de zee liggen", waarschuwt de Australiër.

Douglas stelt het zich zo voor: de oorlogswapens kunnen via China in vissersboten of duikboten het land zijn uit gesmokkeld. Vervolgens zijn de nucleaire tuigen in containers op een vrachtschip geladen en naar overal ter wereld gebracht.

AP

De analist onderzoekt dergelijke illegale wapenroutes al jaren. Hij werkte 31 jaar lang voor de Australische federale politie met als specialisatie drugs-, wapen- en mensensmokkel. Nu heeft hij als analist en adviseur zijn eigen firma.

"Noord-Korea kent de internationale handelsroutes maar al te goed", aldus Douglas. "Het land heeft altijd manieren gevonden om de internationale sancties gedeeltelijk te omzeilen."

Regime omverwerpen
Vanuit het oogpunt van het dictatoriale regime kan het zinvol zijn om kernwapens in het buitenland te hebben. Zeker wanneer Noord-Korea ervoor bevreesd is dat de Verenigde Staten op een dag het meedogenloze bewind willen omverwerpen.

AP

"Wanneer Pyongyang kernwapens beschikbaar heeft in de buurt van de Verenigde Staten of andere westerse partners, kan het regime ermee dreigen ze te gebruiken of onmiddellijk te activeren als tegenzet", legt Douglas uit. "Indien Noord-Korea rekening houdt met een allesomvattende atoomaanval van de VS, dan heeft het regime weinig aan een kernwapen dat diep onder de grond verborgen zit", maakt hij zijn redenering af.

Onvoorspelbaar
Dat zou allemaal te vergezocht lijken indien sprake was van een 'normaal' land. Maar het Noord-Koreaanse regime heeft al meermaals bewezen dat het zeer onvoorspelbaar is en bereid is tot radicale maatregelen.

AP

Toch laat de Australiër heel wat vragen onbeantwoord. Is Noord-Korea daadwerkelijk in staat om voor het transport van nucleaire wapens genoeg 'vrijwilligers' te vinden? Het gaat hier immers niet gewoon over drugs of gewone wapens. Een andere vraag die zich opdringt: wie zal de kernwapens in het buitenland bedienen? Het lijkt onvoorstelbaar dat Noord-Koreaanse geheimagenten zonder medeweten van de Amerikaanse inlichtingendiensten een atoomwapen tot ontploffing kunnen brengen.

Douglas van zijn kant lijkt zijn bijdrage eerder als een denkpiste te zien over hoe kernwapens onopgemerkt kunnen getransporteerd worden. "Noord-Korea werkt immers nooit volgens het boekje", besluit de Australiër. "Het Westen moet op alle mogelijke scenario's voorbereid zijn, ook al lijken ze op het eerste gezicht onwaarschijnlijk."