“Noord-Korea lanceert ballistische raketten”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
EPA De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Noord-Korea heeft opnieuw een vermoedelijke rakettest uitgevoerd. Volgens de militaire autoriteiten van Zuid-Korea zijn vanochtend meerdere projectielen afgeschoten vanaf het schiereiland Hodo aan de oostkust van het land. Het zou gaan om ballistische raketten die na een vlucht van ongeveer 250 kilometer in zee belandden, delen de Zuid-Koreaanse gezamenlijke stafchefs mee.

De eerste raket werd om 5.06 uur lokale tijd afgevuurd en de tweede om 5.27 uur, nabij de kuststad Wonsan, stellen militaire bronnen in Zuid-Korea. Ze vlogen zo’n 250 kilometer, bereikten een hoogte van 30 kilometer en kwamen terecht in de Japanse zee. Zuid-Korea verwacht nog meer aanvallen.

De projectielen leken van een ander type te zijn dan degenen die in het verleden werd afgevuurd, zegt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Jeong Kyeong-doo.

De Japanse minister van Defensie Takeshi Iwaya noemde de lancering “zeer betreurenswaardig”. “Als het om ballistische raketten gaat, is het een schending van de resoluties van de VN”, klonk het nog.

Het is de tweede rakettest zijn in korte tijd. Vorige week vuurde Noord-Korea vanaf dezelfde locatie twee korteafstandsraketten af die in de Japanse Zee terechtkwamen. Het regime in Pyongyang liet daarop weten dat de lancering een waarschuwing was aan buurland Zuid-Korea dat militaire oefeningen wil houden samen met de Verenigde Staten.

De lancering komt ongeveer een maand na de ontmoeting van Trump en de Noord-Koreaanse leider aan de Koreaanse grens. Beide leiders kwamen toen overeen om de nucleaire onderhandelingen weer op te starten. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Brion

  Veel leven zal daar ook niet meer zijn in de Japanse zee..

 • Erwin De Vilder

  Amaai, da moet daar nogal net vuilen boel zijn in die Japanse zee? Of wordt alles na het spelen opgeruimd?

 • Marc Baeyens

  Oen wil zijn machtspositie versterken tegen dat er een volgende ontmoeting met Trump zou komen.

 • Yves Pinoy

  Wie zijn wij om NK te verbieden om wapens te produceren en te lanceren. Wij doen het zelfde. Wij kopen voor miljarden aan vliegtuigen die nog niets bewezen hebben. Indien men wereldwijd 1 jaar al het geld, bestemd voor militaire aankopen, zouden samen leggen en het gebruiken voor de noden van de mensen, dan zou men inzien dat investeren in mensen meer opbrengt dan raketten en dergelijke.

 • André Van Laethem

  Pieter Janssens. Wat heeft dat nu met het artikel te maken ? Trump doet pogingen. Beter een mislukte poging dan geslaagd kontlikken zoals zovele leiders.