“Noord-Korea lanceerde twee projectielen”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (archiefbeeld).
REUTERS De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (archiefbeeld).
Noord-Korea heeft vanop het oostelijke deel van het Koreaanse schiereiland twee niet geïdentificeerde projectielen gelanceerd. Die zouden zo'n 430 kilometer ver zijn geraakt. Dat staat in een verklaring van de Zuid-Koreaanse gezamenlijke stafchefs en het nieuws wordt bevestigd door Washington en Peking.

Behalve dat de projectielen werden afgevuurd vanuit Wonsan, waar Noord-Korea eerder al raketten testte, bevat de Zuid-Koreaanse verklaring geen verdere details. Volgens de Amerikanen gaat het om “standaard” korteafstandsraketten.

Voor Washington is het belangrijk om te weten over welke projectielen het gaat, want de Amerikaanse president Donald Trump verklaarde eerder dat testen met korteafstandsraketten de onderhandelingen met Pyongyang niet zouden beïnvloeden.

De Japanse minister van Defensie Takeshi Iwaya noemt de lancering “extreem betreurenswaardig”. “Als het om ballistische raketten gaat, is het een schending van de resoluties van de VN”, klonk het nog. “We blijven informatie verzamelen en analyseren en samenwerken met de Verenigde Staten en Zuid-Korea.”

De lancering komt er minder dan een maand na de ontmoeting van Trump en de Noord-Koreaanse leider aan de Koreaanse grens. Beide leiders kwamen toen overeen om de nucleaire onderhandelingen weer herop te starten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dirk gommaerts

    Blij dat ik niet in NK geboren ben. Een nachtmerrie, een horror movie voor de mensen aldaar.