"Noord-Korea bereidt leger voor op oorlog"

Zuid-Koreaanse soldaten houden de wacht bij de grens.
AP Zuid-Koreaanse soldaten houden de wacht bij de grens.
De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen steeds verder op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het leger opgedragen in volle staat van paraatheid te zijn voor oorlog met het zuiden, schrijft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De Noord-Koreaanse troepen aan de frontlinie zijn vanaf 17.00 uur (lokale tijd) in staat van oorlog met Zuid-Korea. Militairen moeten klaar zijn om de strijd aan te gaan.

Aanleiding is de beschieting van een luidspreker waarmee het zuiden propagandaboodschappen voor het noorden laat horen. Die luidsprekers stelde Zuid-Korea terug in actie als een reactie op Noord-Korea, die met haar luidsprekers aan de grens hetzelfde deed. Het projectiel belandde in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Seoul. Burgers moesten hun huizen verlaten. Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde dat het de aanval zal openen als geen einde komt aan de 'psychologische oorlogsvoering'.

Geëvactueerde Zuid-Koreanen in een bunker bij de grens.
EPA Geëvactueerde Zuid-Koreanen in een bunker bij de grens.

Schietpartij

Zuid-Korea schoot terug. "Ons leger heeft de aandacht nog meer op Noord-Korea gericht en houdt de bewegingen van de Noord-Koreaanse strijdkrachten scherp in de gaten", zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Het was de eerste schotenwisseling sinds oktober vorig jaar.

Zuid-Korea besloot weer propaganda te laten horen nadat twee militairen gewond waren geraakt door mijnen die in het grensgebied waren begraven. Volgens Seoul zijn de explosieven neergelegd door het Noord-Koreaanse leger. Daarnaast zou het ook een reactie zijn geweest op het propaganda-apparaat van Noord-Korea, die als eerste zijn luidsprekers aan de grens terug in werking stelde.

Het communistische Noord-Korea en het westerse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een bloedige oorlog uit. Sindsdien is er een gespannen wapenstilstand, die geregeld wordt geschonden. Officieel zijn de twee landen nog steeds in oorlog.

Schreeuwen en dreigen

Tot een echte oorlog zal het echter niet meteen komen, zo zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de universiteit van Leiden in 'De Ochtend' op Radio 1. "Zuid-Korea wil sowieso geen oorlog, dat geven ze expliciet aan en ook in Noord-Korea is dat niet de bedoeling." De provocaties en dreigementen waarmee Noord-Korea met de regelmaat van de klok uitpakt - naar Zuid-Korea, maar ook naar de rest van de westerse wereld toe - zijn dan ook niet bedoeld om te intimideren, maar zijn vooral een "stukje theater voor de eigen bühne", zegt Breuker.

"Noord-Korea schreeuwt heel hard om zijn inwoners ervan te overtuigen dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten wel degelijk zeer gevaarlijk zijn. Hun harde acties zijn er vooral om hun eigen staat van beleg te blijven verantwoorden." In die situatie ziet Breuker dan ook niet meteen iets veranderen zolang het huidige Noord-Koreaanse regime aan de macht blijft.