"Kim Jong-un reist altijd rond met eigen toilet"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Honderdduizenden Noord-Koreanen groeien op met de wetenschap dat hun geliefde leider Kim Jong-un over magische krachten beschikt waardoor hij nooit naar het toilet moet. Een biologische gave die trouwens ook zijn overleden vader, Kim Jong-il, zou hebben bezeten. Maar nu hebben Noord-Koreaanse bronnen aan het Zuid-Koreaanse Daily NK laten weten dat Kim Jong-un steevast op stap gaat met een mobiele wc als hij in Noord-Korea militaire bases en staatsfabrieken bezoekt.

"De toiletten zijn niet alleen ingebouwd in Kim Jong-uns persoonlijke trein, maar in welke kleine of midsize auto dan ook waarmee hij rondreist. Zelfs speciale auto's die zijn ontworpen voor bergachtige gebieden of sneeuw", aldus een anonieme bron die zich bezighoudt met de speciale escortes van de Noord-Koreaanse leider. "Er zijn altijd meerdere auto's in het konvooi zodat mensen niet weten in welke hij precies zit. Ook is er een aparte auto die dienst doet als toilet."

Een andere anonieme bron liet tegenover Daily NK weten dat het voor een land waar Kim Jong-un een haast goddelijke status heeft het "ondenkbaar is dat de Suryeong (Grote leider) een openbaar toilet zou gebruiken tijdens een van zijn inspectiebezoeken". De bron voegde er aan toe dat als andere Noord-Koreanen, hoe hooggeplaatst ook, het zouden wagen om het persoonlijke toilet van Kim Jong-un te gebruiken daar "zeer strenge strafmaatregelen" het gevolg van zouden zijn.

Diezelfde bron vertelde ook dat de wc van Kim Jong-un en de speciale sanitaire stops tijdens zijn vele bezoeken aan fabrieken en andere staatsinstallaties in Noord-Korea een "organisatorische nachtmerrie" vormen voor zijn lijfwachten. Daarnaast onthulde hij dat Kim Jong-un nog een apart toiletpotje kan gebruiken in zijn gepantserde Mercedes.

Overigens zou het persoonlijke toilet van Kim Jong-un ook bedoeld zijn om makkelijker urine en ontlasting van de Grote Leider te kunnen opvangen voor periodieke medische controles. Om zo de beste gezondheid voor de 32-jarige Noord-Koreaanse leider te kunnen garanderen