“Kim Jong-un is springlevend”

Kim Jong-un.
AFP Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is "springlevend". Dat zegt een belangrijke veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aan CNN.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Ons regeringsstandpunt is duidelijk", zei de speciale adviseur op het gebied van nationale veiligheid Moon Chung-in tegen CNN. "Kim Jong-un leeft en het gaat hem goed." Moon zei dat Kim sinds 13 april in Wonsan, een vakantieoord in het oosten van het land, verblijft. "Tot nu toe hebben we geen verdachte bewegingen gezien."

Die informatie lijkt de observatie te bevestigen van de Amerikaanse monitoringwebsite 38 North, die toeziet op de ontwikkelingen in Noord-Korea. 38 North meldde gisteren dat het aan Kims resortcomplex in Wonsan een trein van zo'n 250 meter lang had gespot, die vermoedelijk van Kim Jong-un is. Volgens de monitoringssite zou het voertuig al minstens vanaf 21 april in Wonsan staan.

Mogelijk gezondheidsproblemen

Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat Kim worstelt met zijn gezondheid na een medische behandeling voor hart- en vaatziekten, maar het kantoor van de president van Zuid-Korea meldde toen ook al dat er geen aanwijzingen zijn dat Kim ernstig ziek is. Ook de Amerikaanse president Donald Trump sprak afgelopen donderdag tegen dat Kim ziek zou zijn.

Toch bleven dagenlang berichten circuleren over de mogelijk slechte gezondheid van Kim Jong-un. Vrijdag bracht een topfiguur van Hong Kong Satellite Television naar buiten dat Kim dood is, aldus media in Hongkong. Maar gisteren zou toch een teken van leven van de Noord-Koreaanse leider zijn vernomen. Volgens Chinese media, die een Noord-Koreaans medium citeerden, zou Kim een bedankbrief gestuurd hebben naar arbeiders die bezig zijn met de bouw van Samjiyon City, een stad in het noorden van het land.

China heeft zaterdag een medisch team naar Noord-Korea gestuurd, aldus persbureau Reuters.

Lees ook: Kim Jong-un ziek, halfdood én springlevend gemeld: afwezigheid voedt speculaties over Noord-Koreaanse dictator (+)