“Kans op oorlog tussen VS en Noord-Korea iedere dag groter”

HR McMaster adviseert Donald Trump over binnenlandse veiligheid.
Photo News HR McMaster adviseert Donald Trump over binnenlandse veiligheid.
“De grootste dreiging tegen de Verenigde Staten en de rest van de wereld is de schurkenstaat Noord-Korea.” Dat zegt Donald Trumps veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster. “De kans op een oorlog tussen de VS en Noord-Korea vergroot met de dag.”

“We zitten eigenlijk in een race tegen de klok om dit probleem op te lossen”, zegt McMaster. De veiligheidsadviseur zegt dat Noord-Korea bij iedere rakettest beter wordt. “Kim Jong-un werkt hard om de nucleaire kracht van zijn land beter te maken dan die van de VS. En hij komt dichter en dichter.”

Een militaire actie om Kim Jong-un tegen te houden, wil McMaster liever vermijden. “Gezien Noord-Korea’s artillerie en raketten die gericht zijn op Seoul in Zuid-Korea, zijn militaire acties niet zonder risico.” Volgens McMaster zijn er ook andere manieren om Noord-Korea op de knieën te krijgen. "Zo kan China bijvoorbeeld strenge economische sancties opleggen aan Noord-Korea", stelt de adviseur voor.

“We vragen China niet om ons een plezier te doen. We vragen China om actie te ondernemen in hun eigen belang.” Hij voegt er nog aan toe dat China de import van olie zou moeten stopzetten: “Je kan geen raket lanceren zonder brandstof.” McMaster denkt niet dat Kim Jong-un zijn gedrag snel zal veranderen zonder “heel strenge opgelegde sancties”. McMaster benadrukt wel dat het conflict met Noord-Korea de band tussen China, Zuid-Korea en de VS sterker heeft gemaakt. 

De raket die Noord-Korea vorige week gelanceerd heeft was krachtiger dan de vorige raketten die de staat de voorbije maanden en jaren heeft getest. Volgens Noord-Korea zelf kunnen ze met hun nieuwste raket het vasteland van de Verenigde Staten bereiken. Experten bevestigen dat ook, maar twijfelen er echter aan of het land ook de technologie heeft om een krachtige kernkop te installeren op de langeafstandsraket. 
113 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • margreet baarslag

  Amerika is op dit moment de agressor in de buitenlandse beleid. Korea wil erkent worden in zijn kernwapenarsenaal. Amerika weigert hen te erkennen voor een groot deel uit angst voor ..... Mijns inziens zou Amerika gebaat zijn met het aftreden van president Trump, want zolang hij de scepter zwaait is er weinig respectvolheid jegens andere mogendheden en minderheden etc.

 • Silvy Broux

  Trump deugt niet de Russen zeggen voor Amerika zijn goed niet verder te doen met oefeningen samen met zk vlak voor de neus van NK NK doet toch ook geen oefeningen voor Amerika ? Enne ik zou ook nog graag lang willen leven zonder het trauma van een mogelijke oorlog door die gekke. !!!!!! Volgens mij weten ze niet wat voor schade dat zou kunnen aanrichten hebben ze NS die 2 wo's hun lesje nog niet geleerd? Of moet er perse een derde komen ? Nee toch ???!!!

 • Jan Meclot

  de grote schuldige in deze zaak is jullie heilige platbroek Obama, wat kwam dat ventje hier in Europa nog eens wat bleiten en trump baschen. en aan alle anti amerika en Korea lovers, ik zou jullie willen horen na een paar jaar verblijf in jullie links communistisch paradijs

 • Don Tessers

  De wereld wordt niet meer geleid door verstandigen maar door fanatici die denken meer macht te hebben met dreiging van atoomwapens. Praten zal Kim niet van zijn visie doen afwijken.

 • José Gonzales

  Beter massaal flyers droppen van heel de wereld laten zien hoe het leven wel moet zijn! Heel de wereld moet tegen die regime zijn.