"Drones smokkelen films en informatie binnen in Noord-Korea"

thinkstock
Een Noord-Koreaan die in 2004 van Noord-Korea naar Zuid-Korea wist te vluchten, beweert dat hij met drones SD- en flash-geheugenkaartjes in het streng bewaakte land binnensmokkelt. De inwoners van Noord-Korea zijn immers vragende partij voor entertainment en informatie uit de buitenwereld.

Jung Gwang-il, oprichter van de groep 'No Chain' zegt dat hij al sinds begin 2015 drones inzet om geheugenkaartjes over de grens van Noord- en Zuid-Korea te smokkelen. Op die geheugenkaartjes staan westerse en Zuid-Koreaanse films, televisieprogramma's, muziek en internetloze toegang tot Wikipedia. Die media moeten de Noord-Koreanen aan informatie over de buitenwereld helpen.  

"Ik heb heel veel hoop voor deze sticks (USB-sticks, red.)," zei Jung gisteren op het Oslo Freedom Forum. 'Ik geloof dat dit de kracht heeft om vrijheid te brengen voor mijn land."  Jung, die in 2004 naar Zuid-Korea vluchtte, verloor zijn geloof in het regime nadat hij als politiek gevangene werd opgesloten in de Yodokgevangenis, waar hij gefolterd werd.

Geheime operaties

No Chain werkt samen met de Human Rights Foundation. Samen hebben ze al meer dan 1000 geheugenkaartjes in het communistische land binnengesmokkeld. Vanuit welke landen die drones opstijgen en waar ze precies landen, houden de organisaties geheim.

De organisaties kiezen ervoor om Noord-Koreanen media te sturen, zodat ze kunnen zien hoe het er in de buitenwereld aan toe gaat," vertelt Thor Halvorsson, directeur van Human Rights Foundation. "Het regime probeert soapseries, Hollywoodfilms en dingen als K-pop tegen te houden. Ondanks hun reputatie als een sterk groep van gemene tirannen, zijn ze duidelijk erg bang voor zoiets eenvoudigs als cartoons en tv-programma's. Dit stelt hun ijzeren greep op het Noord-Koreaanse volk aan de kaak."

Andere organisaties inspireren

Het initiatief tot de smokkel gaat niet alleen uit van de mensenrechtenactivisten, ook de Noord-Koreanen zijn vragende partij. "Een USB flash-kaart kost een Noord-Koreaanse arbeider een maandloon, maar ondanks de hoge kosten wil het Noord-Koreaanse volk informatie van buitenaf," aldus Jung. "In dat duistere land zijn mensen nog altijd hongerig naar info."  

Door het nieuws van de smokkel kenbaar te maken hopen de organisaties ook "andere maatschappelijke organisaties aanmoedingen om hun voordeel te halen uit nieuwe technologieën," aldus Halvorsson.